Kolumnit Uutiset

Jotain tarttis tehdä ja äkkiä

Tällä viikolla eläkkeelle jäänyt valtiosihteeri Raimo Sailas (sd.) kävi vielä kerran lukemassa madonluvut kuntaväen rahoitusseminaarissa.

Sailaksen mukaan hyvinvointiyhteiskunta on tiensä päässä, jos vanhentuneille rakenteille ei äkkiä tehdä jotain. Hän hämmästeli sitä, kuinka tiukasti nykyisistä rakenteista pidetään kiinni, vaikka yhä useamman kunnan talous lähestyy kriisiä.

Sailas otti kantaa myös asiaan, joka ei suoranaisesti ole kuulunut valtiosihteerin toimialaan.

Hän moitti nykyisiä luottamushenkilöitä siitä, että luottamuspaikkaneuvotteluissa on itsekkäästi tavoiteltu vain mahdollisimman suurta vaikutusvaltaa itselle.

Hän arvioi, että heti vaalikauden alussa tapahtuneet lukuisat loikkaukset ja ryhmistä eroamiset ovat merkki siitä. Hänen mielestään se on epälojaalia eikä edistä demokratiaa.

Sailas korosti, että luottamushenkilöiden pitää pystyä myös nielemään henkilökohtaiset tappiot.

Paikalla oli myös kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.), joka on samoilla linjoilla Sailaksen kanssa.

Virkkunen puhuu kuntarakenteen virtaviivaistamisesta varmaan unissaankin, mutta seminaarissa esitetyt kysymykset paljastivat, ettei ministerin mantra ole mennyt jakeluun.

Häntä muistutettiin siitä, ettei hänen kotikaupunkinsa Jyväskylän, Jyväskylän maalaiskunnan ja Korpilahdenkaan liitos ole ainakaan toistaiseksi tuntunut kääntävän kuntataloutta nousuun. Siihen ministerillä on patenttivastaus: liitos tehtiin 30 vuotta liian myöhään.

Tulopohjan kasvu on ollut kaikkein heikointa 40 000–100 000 asukkaan kunnissa. Syytä siihen ei kukaan osaa tai halua veikata.

Ryhmään kuuluu myös useita monikuntaliitoksissa muodostuneita kaupunkeja. Kouvolassa on 87 000 asukasta, Hämeenlinnassa 67 0000 ja Salossa 55 000.

Kaikissa liitos tapahtui vuoden 2009 alussa. Liitosneuvottelut käytiin pari vuotta aiemmin. Silloin talous oli aivan erilaisessa mallissa. Kukaan ei kuitenkaan vahvista, että kuntaliitokset olisivat edes osasyynä heikkenevään kuntatalouteen.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen muistutti, että rakenteellisten uudistusten hyödyt näkyvät taloudessa vasta vuosien päästä. Alkuvaiheessa ne voivat jopa lisätä kustannuksia.

Huomenna useat kunnanhallitukset pohtivat lausuntoa kuntarakennelaista. Todennäköisesti Hämeenlinnan seudultakin lähtee valtiovarainministeriöön hyvin eri sisältöisiä lausuntoja.

Monesti korostetaan kuntayhteistyötä vaihtoehtona kuntaliitoksille. Kovin auvoista kuvaa siitäkään ei juuri nyt saa Hämeenlinnan seudulla.

Janakkala jätti jo Kehittämiskeskus oy Hämeen ja huomenna Hattula taitaa seurata perässä.

Päivän lehti

7.4.2020