Uutiset

Mielipide: Hämeenlinnan joukkoliikenne maksuttomaksi

Joukkoliikennettä ja yksityisautoilua Hämeenlinnan Palokunnankadulla viime helmikuussa. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan kuntapäättäjät ovat kuin asemasodassa, vääntäessään vuodesta toiseen keskustan pysäköinnistä ja pohtiessaan kuumeisesti, kuinka saada kaupunkiin lisää asukkaita ja yrittäjiä.

Hämeenlinna on tunnetusti Tampereen ja Helsingin puristuksessa. Porukkaa muuttaa nyt jo vain hieman enemmän sisään kuin ulos.

Asuntojen hinnat putoavat, Hämeenlinnan keskusta-alueen liike-elämä näivettyy.

Kun koko maailmassa samaan aikaan vielä puhutaan ilmastomuutoksesta ja peräänkuulutetaan vihreitä arvoja, herää kysymys, voitaisiinko Hämeenlinnassa lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla?

Voitaisiinko tehdä sellainen ratkaisu, joka nostaisi Hämeenlinnan kaikkien huulille erityisen positiivisessa mielessä?

Muutetaan Hämeenlinnan julkinen liikenne kokonaan maksuttomaksi!

Näin luotaisiin uusi imago, joka viestittäisi ympäristöstä ja asukkaistaan välittävästä kaupungista ja joka katsoo tulevaisuuteen.

Maksuttomasta joukkoliikenteestä on saatu hyviä kokemuksia viimeksi Tallinnassa, jossa hyvin toimiva ilmainen joukkoliikenne toi reippaasti uutta väkeä kaupunkiin ja sitä kautta lisää veronmaksajia.

Itse asiassa julkisten maksuttomuus myös vähentää onnettomuuksia ja tämä tuonee omalta osaltaan säästöjä mm. terveydenhuoltomenoihin.

Maksuttomuuden lisäksi linja-autovuoroja ja kalustoa pitäisi tietysti lisätä ja ulottaa bussireitistö kattamaan syrjemmässäkin olevia alueita. Tämä maksaisi Hämeenlinnalle vuodessa noin 2–3 miljoonaa euroa, joka aiheuttaa paineita veroihin, mutta esimerkiksi Tallinnassa verotulot kasvoivat päätöksen jälkeen.

Ilmastomuutoskeskustelu on luonut paineita yksityisautoilun vähentämiseen.

Polttoaineiden hinnat tulevat jatkossa nousemaan ja tiemaksujakin kaavaillaan.

Tähän joka tapauksessa edessä olevaan yksityisautoilun vähentämiseen olisi huomattavasti helpompi lähteä, kun kaupungilla olisi tarjota kattavat ja kaikille ilmaiset kyydit.

Hämeenlinnan uusi brändi voisi siis jatkossa olla ilmainen joukkoliikenne.

Tampereella satsataan satoja miljoonia raitiovaunuliikenteeseen. Jo olemassa olevan joukkoliikenteen kehittäminen tulisi meillä huomattavasti halvemmaksi.

Tämä kaikki vaatii tietysti myös asennemuutosta, mutta uskon, että muutamassa vuodessa vanhat toimintatapamme muuttuisivatkin, kun työikäiset, vanhukset ja lapsiperheet tottuisivat ensisijaisesti käyttämään busseja.

Jopa nekin, jotka nyt vannovat yksityisautoilun nimeen. Itsekin käyttäisin joukkoliikennettä, kun koko matkustuskulttuuri olisi toinen. Tämä vaatisi kuitenkin toimenpiteitä nyt.

Meidän pitää uskaltaa olla edelläkävijöitä! Tehdään joukkoliikenteestämme kilpailuvaltti: käyttäjälleen ilmaista, helppoa, nopeaa ja turvallista.

Jatkossa Hämeenlinna leimautuisi tulevaisuudesta huolehtivaksi, ihmisystävälliseksi kaupungiksi, mikä toisi varmasti imua niin asukas-kuin yrityssektorillakin.

Tällainen muutos näkyisi plussamerkkisenä myös kaupungin verotuloissa.

Mika Walkamo

(kok.)

Hämeenlinna

Menot