fbpx
Uutiset

Jouko Ahola vaihtoi työkalut järeään sotakirveeseen

 

Poltinahon rakennustyömaalla huhki perjantaina pitkähiuksinen ja rosopartainen, siis kerrassaan julman näköinen karpaasi. Karpaasi paljastui Jouko Aholaksi, joka on palannut kotikonnuilleen oltuaan kolmen kuukauden ajan MGM-yhtiön tuottaman Vikings-sarjan kuvauksissa Irlannissa.
 
 
Ahola näyttelee 30 miljoonan budjetin sarjassa rauta-ajan suomalaista soturia Kaukoa, joka on ajautunut viikinkien leiriin. Sarjan koekuvauksissa oli mukana 1000 näyttelijää.
 
Neljässä ensimmäisessä osassa nähtävän Kaukon rooliin oli myös tunkua.
 
– Helsingin koekuvauksissa oli mukana myös Suomen eturivin näyttelijöitä. Sarjassa ei nähdä lisäkseni muita skandinaaveja kuin Gustaf Skarsgård, Ahola kertoo.
 
Painonnosto  kiellettiin
Sarjaa on kuvattu Ashfrodin studioilla Irlannissa, 40 kilometrin päässä Dublinista. Tarina sijoittuu kuitenkin Kattegatiin – Jyllannin niemimaan ja Ruotsin väliselle merialueelle.
 
Viikinkisarjan kolmen ensimmäisen jakson ohjaamiseen pestattiin ruotsalainen Johan Renck, joka osoittautui varsin tiukaksi ohjaajaksi.
 
– Hän teki heti selväksi, ettei halunnut mitään Hollywood-tyylisiä juttuja. Painonnosto kiellettiin kaikilta, sillä hahmojen ei ole tarkoituskaan näyttää miltään Conan-barbaareilta.
 
Ohjaaja teki selväksi, mitä hän halusi. Jos joku poikkesi sovitusta, oli tiedossa julkinen läksytys.
 
– Minulle tämä tyyli sopii. Olen hieman samankaltainen. Välillä ilmaisen itseäni rajusti. Toki sain ohjaajalta oman osani, Ahola naurahtaa.
 
Ahola kertoo aikaisempien rooliensa avautuneen pitkälti hänen fyysisten ominaisuuksiensa ansiosta. Nyt huomioitiin voimailutaustaisen miehen kyvyt.
 
– Kaukona ei paljon pullistella. Minut on puettu ranteita myöten nahkaan ja  turkikseen.
 
– Haluan henkilöohjausta. Pystyn tekemään hyvää työtä, kun sanotaan, mitä pitää tehdä, hän huomauttaa.
 
 
Hakonista  Kaukoksi
Vaikka ohjaaja oli tiukka, oli hän myös avoin ehdotuksille.
 
– Roolinimeni oli aluksi Hakon. Mietimme Johanin kanssa, että hahmoni voisi olla suomalainen, joka liittyy viikinkiporukkaan. Nimeksi vaihdettiin Kauko.
 
Kaukon rooliin sonnustautuminen kävi Aholalta helposti. Hän kuvailee hahmoaan hiljaiseksi ja kovaksi soturiksi, joka hoitaa aina oman tonttinsa uskollisesti.
 
– Minun aksenttini oli lähimpänä, mitä pitäisi olla. Selvisin aika helpolla, vaikka sain mukavasti vuorosanoja, Ahola hymyilee.
 
Aholan viikinkihiusten loihtimiseen tarvitaan kolme maskeeraajaa. Pidennysurakka kesti kuusi tuntia. Hän myöntää kutrien herättävän huomiota – ainakin kotikaupungissa.
 
– Viimeksi oli tällainen tukka 17-vuotiaana. Raksavaatteissa liikkuessani jotkut ovat jo ihmetelleet, että olenko alkanut juomaan, Ahola nauraa.
 
 
Viikinkien  matkassa
Sarja kertoo Ragnar Lothbrokin noususta viikinkisankariksi, jota näyttelee australialainen Travis Fimmel. Nimekkäintä kaartia edustaa Terapiassa-sarjasta tuttu Gabriel Byrne päällikkö Haraldsonin roolissa. Ahola tuli heidän kanssaan hyvin juttuun heti alusta.
 
– He ovat ihan tavallisia heppuja. Sain myös kunnioitusta sillä, että olen ollut mukana useammassa arvostetun ohjaajan elokuvassa kuin moni nuorista päänäyttelijöistä.
 
– Ragnar kasaa Haraldsonilta ilman lupaa joukon, joka suuntaa länteen kohti tuntematonta. Ajaudun porukan mukana Englantiin.
 
 
Kuvauspäivät  venyivät
Kuvauspäivät venyivät parhaimmillaan 16-tuntisiksi. Varsinkin merikohtauksia purkitettiin studioilla sinistä taustaa vasten.
 
– Oli uutta heilua studiossa keinuvan laivan mukana valojen välkkyessä sekä sumukoneiden ja tuulettimien pauhatessa, kun niskaan lensi saavikaupalla vettä, Ahola muistelee.
 
Osa sarjan taloista oli rakennettu studioon, mutta ulkokuvauksissakaan ei säästelty.
 
– Kuvasimme taistelukohtauksia neljällä jylhän näköisellä rannalla. Myös viikinkikylä oli rakennettu ulos, samoin munkkiluostari, jonka laitamme matalaksi.
 
 
Unelmarooli  vielä edessä
Sarjan neljännen jakson kuvaukset jatkuvat ensi tiistaina. Kaukon matka on määrä päättyä kyseissä episodissa.
 
– Jokainen kuolee aikanaan. Ei tässä työt kuitenkaan lopu. Minut on kiinnitetty kolmeen esituotannossa olevaan elokuvaan. Kaikki ei välttämättä kuitenkaan toteudu, Ahola paljastaa.
 
Seitsemän kokoillan – ja kahden lyhytelokuvan jälkeen hämeenlinnalaisen unelmarooli on vielä edessä.
 
– Jotain draamaa se voisi olla. Al Pacinon Naisen tuoksu tai Jack Nicholsonin Elämä on ihanaa ovat väkeviä leffoja. Jotain sen tyylistä, Ahola kertoo haaveistaan.
 
Rakennustyöt eivät ole jäämässä taka-alalle, vaikka elokuvarooleja on jo kunnioitettava määrä poikinutkin.
 
– Tarvittaisiin vähintään kaksi Vikings-sarjan tasoista kolmen kuukauden rupeamaa vuodessa, että pärjäisi taloudellisesti, Jouko Ahola sanoo, ja palaa takaisin rakennustyömaansa pariin.

Menot