Uutiset

Jouko ja Astor vievät Helsinkiin hämeenlinnalaiset nimet

Trooppisen eläintalon asukit lähtevät Helsinkiin mukanaan satsi hämeenlinnalaisuutta: täkäläisten keksimät nimet. Eläintenhoitajat Jarmo Lanki ja Risto Räkköläinen toivoivat kuluneena syksynä, että hämeenlinnalaiset keksisivät eläimille nimiä. Oma nimi oli silloin vain kahdella käärmeellä ja kahdella liskolla.

Hämeenlinnalaiset eivät ole olleet ollenkaan hitaita tai vastahankaisia. Vastauksia kertyi noin 50 taholta, joista osa oli kokonaisia päiväkotiluokkia. Ja millaisia vastauksia – ihmiset päästivät mielikuvituksensa valloilleen ja ehdottivat trooppisille eläimille vahvasti suomalaisia nimiä.

Kaikille käärmeille ei edelleenkään löytynyt omaa kutsumanimeä, sillä etenkin yläkerran isot liskot kiehtoivat vastaajia. Suurin osa ehdottajista keksi nimiä niille.

-Ehkä alakerran pienet käärmeet tuntuvat niin persoonattomilta, että niille on vaikea keksiä hyvää nimeä, Räkköläinen miettii.

Nimi ei ole enne, vaan päinvastoin

Mutta ne nimet. Verkatehdaspomon kaimakaksikko, kaunishymyinen neiti ja muut kaverit on korkea aika esitellä.

Räkköläistä hymyilyttää, kun hän luettelee, minkänimisiä veijareita vesivaraani Willyn, valkokaulavaraani Maurin ja trooppisten kauhukalkkaroiden Juanitan ja Joanin naapureina tätä nykyä majailee.

Alakerran kaksi turako-lintua, näyttävästi loikkaava Hartlaubin turako ja töyhtöpäinen Livingstonen turako, ovat saaneet kuvaavat nimet. Ensinmainittu on Turbo ja jälkimmäinen Töyhtö.

-Aika hyvin sopivat, Räkköläinen sanoo.

Räkköläinen kehuu useita kertoja vastaajien mielikuvitusta. Mainittu kaunishymyinen neiti, Ajastimen alustavasti Birgitaksi ristimä silmälasikaimaani, on tätä nykyä Tellu Terävähammas, tuttujen kesken ihan Tellu vain.

Nimen saaminen ei ole muuttanut Tellun suhtautumista ympäröivään maailmaan. Sen mielestä lasin takana tuijottava tyyppi on pelkästään mahdollinen ateria.

Myös uudet tulokkaat, vihreät anakondat, ottavat lunkisti sen, että ne tätä nykyä ovat Iso-Iita ja Iiro.

Terraarioissa kudotaan ja johdetaan

Tuoreista nimistä Räkköläinen päättelee, että hämeenlinnalaiset tahtovat Trooppisen eläintalon vanhan toimitilan Verkatehtaalla pysyvän muistissa.

-Mertensin varaani nimettiin Sukkulaksi. Aika osuvaa. Eikös sukkula liity kudontaan – Verkatehtaallahan tässä ollaan.
Verkatehtaaseen liittyvät myös ehkä hätkähdyttävimmät nimet, joilla trooppista katrasta on paiskattu. Kuningasboapariskunta esitellään tätä nykyä Joukona ja Astorina.

Onpa nimien joukossa kädenojennus Helsingillekin: Australian täpläpyton, jättiläiskäärmeistä pienin, on nyt Snadi.

Trooppisen eläintalon asukkaiden hoitajat suunnittelivat alun perin antavansa parhaiden nimien keksijöille pääsylippuja. Ehdotukset olivat niin hyviä, että Räkköläinen ja Lanki päättivät palkita kaikki vastaajat.

-Lähetämme kaikille nimikilpailuun osallistuneille kutsut katsomaan eläimiä Helsinkiin, kun Trooppinen eläintalo avaa ovensa siellä, Räkköläinen lupaa.

Liskot, kilpikonnat, linnut ja käärmeet vaihtavat maisemaa näillä näkymin tammikuun loppupuolella, kun terraarioiden rakennustyöt Helsingissä saadaan päätökseen. Uusi paikka avannee ovensa helmikuussa. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic