Uutiset

Jouko "Odo" Aholan vaaleat letit saivat Hollywood-kohtelun

Vaikka et ole nähnyt tänään virallisesti ensi-iltaan tulevaa Ridley Scottin ohjaamaa elokuvaa Kingdom Of Heaven – Taivas maan päällä, voit huoletta jatkaa lukemista. Tämä juttu ei paljasta minkä uskonnon edustajat jäivät Jerusalemissa niskan päälle taistelunmelskeen laannuttua 1100-luvun lopulla.

Sen sijaan paljastetaan oitis, ettei hämeenlinnalainen rakentaja Jouko Ahola ole loppukähinöissä mukana. Roolihahmonsa, saksalaisen ritari Odon ristiretki tyssää jo Ranskanmaalle, joka oli elokuvatodellisuudessa Espanjassa.

Sekä Ahola että Liam Neeson katoavat kuvasta kaksi ja puolituntisen leffan alkumetreillä. Pääosan esittäjän Orlando Bloomin kanssa Aholalla on yksi kohtaus.

– Sanon Bloomin hahmolle: what does that say. Teimme yhdessä pidemmänkin jutun, mutta se oli valitettavasti pätkäisty pois.

Ahola sai roolinsa koekuvauksen replikoinnin perusteella. Valkokankaalla hän myös ratsastaa ja miekkailee.

– Kerran olen aikaisemmin ollut ponin selässä, mutta eihän sitä voinut niille kertoa. Nyökkäilin vaan, että kyllä olen ratsastanut ja miekkailtu on, naureskelee Ahola.

Ahola on entinen maailman vahvin mies ja reippaalla koolla oli käyttöä ensimmäisessä elokuvaroolissa, Werner Herzogin vuonna 2000 ohjaamassa Invincible – Voittamaton. Siinä Ahola näyttelee puolanjuutalaista voimamiestä Zishea.

– Kun nyt menin vaatesovitukseen, kävi ilmi, ettei minusta näy paljasta pintaa yhtään. Hanskatkin koko ajan kädessä. Ehdotin sitten yhdessä kohtauksessa vaatesuunnittelijalle, että voisin kääriä hihat ylös ja se saatiin läpi. Oli oma ajatukseni, että jossakin vaiheessa vilahtaa hauis. Jos joku ohjaaja tai tuottaja sen näkee, he saattavat kiinnostua.

Hauisten lisäksi miekkailukohtauksessa viuhuvat Aholan vaaleat palmikot. Niihin liittyvät filmitähtenä olemisen hauskimmat muistot.

– Kun alkoi sataa, niin heti ilmestyi jostain tyttö sateenvarjon kanssa. Hän piti sitä minulle eikä antanut minun koskea siihen ollenkaan. Neljä italialaista kampaajaa seurasi joka paikkaan ja aina kävi joku sukimassa peruukkia. Koko ajan oli muutenkin joku kysymässä, että onko nälkä, onko jano? Itse ei tarvinnut tehdä mitään. Ei riisua, ei edes pukea, siis näitä rooliasuja.

Kysymyksiä filmitähti Aholalle:

Millaisen arvosanan annat omalle suorituksellesi?

– Siitä voi antaa kiitettävän. Siinä on kuitenkin minua niin vähän.

Oletko nyt miljonääri?

– Olen miljonääri veloissa. Sen voi todeta pankkikin.

Sinua näkyy valkokankaalla yhteensä ehkä minuutin ajan. Oletko laskenut sekuntipalkkasi?

– Voin sanoa laskemattakin, että se oli hyvä.

Juostaanko kadulla nyt perässäsi ja pyydetään nimikirjoituksia?

– Yhden nimmarin olen antanut. Mutta senkin hyvälle kaverille, joka on 35-vuotias ja miespuolinen.

Mikä elokuvanteossa oli ikävintä?

– Harmitti, kun kuukausi oli ohi. Olisi ollut kauhean kiva, että olisi saanut olla koko sen 5 kuukautta paikalla, jonka lysti kesti.

Koska saat ensimmäisen ison budjetin miespääosan?

– En saa sitä. Aksenttini tulee aina olemaan se mikä se on, ja siksi tulen aina näyttelemään fyysisissä rooleissa. Olen aina itäeurooppalainen tai eurooppalainen, joka puhuu vierasta kieltä.

Kumpi on kivempaa, rakentaminen vai näytteleminen?

– Näytteleminen. Tekisin sitä ehdottomasti täyspäiväisesti, jos se olisi mahdollista.

Lopetit maailman vahvimpana miehenä olon vuonna -99. Kuinka vahva olet nyt?

– Treenaamatta en osallistuisi kisoihin koskaan. Mutta sanotaan, että jos valmistautuisin vaikka kolme kuukautta, niin kyllä olisin 10 joukossa.

Kun sinut kutsutaan Oscar-gaalaan miessivuosaehdokkaana, kenet otat aveciksi?

– Kyllä minun vaimo on sinne otettava. Ei voi muuta vastata.

Ahola jakaa Oscarit:

Paras elokuva

– Ehkä Gladiaattori on paras elokuva, jonka olen ikinä nähnyt. Myös Jack Nicholsonin Elämä on ihanaa on hirveän hyvä leffa. Elokuvan pitää olla tosielämässäkin mahdollista. En katso missään nimessä kauhua tai Matrixin tapaista sontaa.

Paras miesnäyttelijä

– Al Pacino on ehdottomasti paras näyttelijä.

Paras naisnäyttelijä

– Jos ei mietitä mitään muuta kuin ulkonäköä niin sanon Halle Berry.

Paras ohjaaja

– Olen aina ajatellut, että käsikirjoittaja ja kuvaaja ovat tärkeitä, mutta kyllähän Ridley Scott on ohjaaja.

Päivän lehti

20.1.2020