Uutiset

Joulu haisee

Joulukuusi ja omenat hehkuvat joulun väreissä olohuoneessa, hyasintti erittää kirpakkaa tuoksuaan, mausteet pöllyävät keittiössä ja kardemummakynttilä palaa lekuttelee iloisesti. Ihanaa!

Vai onko?

Allergisille ja tuoksuherkille joulu voi olla paha piina, tietää hengityssairauksien ehkäisemiseksi toimivan Hengitysliitto Helin ilmansuojeluasiantuntija Suvi Haaparanta.

– Jouluun liittyy paljon voimakkaita tuoksuja, kuten erilaisia kukkia, kuusi, tuoksukynttilöitä ja muita hajusteita. Herkät ihmiset voivat saada niistä hengitystieoireita, pahoinvointia tai päänsärkyä. Astmaoireetkin voivat pahentua, Haaparanta listaa.

– Oireettomille ihmisille ei välttämättä tule mieleen, että joku voi esimerkiksi kärsiä kuusen takia.

Ei ole mahdotonta, että joku viettää joulunajan tiiviisti kuusettomassa kodissaan, sillä hajusteet tuprahtelevat jouluruuhkassa sankkoina pilvinä esimerkiksi tavaratalojen ilmaan.

Home ei kysy, onko joulu

Kipakka ilkeiden joulutuoksujen lista ei silti toki tarkoita hengitysongelmaisten saavan oireita vain jouluna. Hengitysliitto vastaanottaa yhteensä kymmeniä yhteydenottoja viikossa.

Liitolla on yhtenä päivänä kuussa vastaava, maksuton hengityspuhelin, johon soittamalla voi kysyä hengitykseen liittyvistä asioista. Muina aikoina voi jättää liiton keskuksen kautta soittopyynnön lääkärille tai lähettää sähköpostia internetsivujen kautta.

Joulun aikaan Hengitysliiton teemana ovat erityisesti joulutuoksut, mutta perusongelmat pysyvät samoina myös hyasintin aromien alla.

– Sisä- ja ulkoilma aiheuttavat oireita kaiken aikaa, vuodenajasta riippumatta. Esimerkiksi home ei katso sitä, onko joulu vai ei, Haaparanta tähdentää.

Hengitysliiton puhelinpalvelu on toiminut jo viitisentoista vuotta. Tänä aikana kyselijöiden määrä ei ole ainakaan vähentynyt, mutta kysymysten sisältö on hieman muuttunut. Nykyään ihmisiä askarruttavat erityisesti, vuodenajasta riippuen, muun muassa katupöly, allergiat, hengityssairaudet, homevauriot ja siitepöly.

Hyönteiset pois koristeiden alta

Mutta se joulu. Joulun hajuilta ja tuoksuilta on vaikea välttyä tyystin, mutta tilannetta on mahdollista helpottaa. Allergikoille ja astmaatikoille Hengitysliitto suosittelee lääkkeiden pitämistä mukana.

Kuusen ja kumppaneiden vaikutuksia voi myös oikeasti vähentää. Jos viettää joulua väenpaljoudessa, jossa joulukuusen vieno lemu saa seurakseen muun muassa hajuvesien lemahduksia, avainsana on ilmanvaihto.

– Ilmanvaihdon tehostaminen auttaa. Myös siivoamisesta on apua, Haaparanta neuvoo.

Näiden niksien lisäksi on olemassa aivan konkreettinen toimenpide nimenomaan jouluoireita vastaan. Joulukuusi kannattaa ennen koristelua viedä suihkuun. Eli pestä.

– Silloin kuusesta lähtevät edellisen kesän siitepölyt, muut pölyt, homeitiöt ja hyönteiset. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic