fbpx
Uutiset

Joulu meni, harmit pysyvät

Tässä ollaan vasta toipumassa joulun ylensyönnistä, kinkusta, perunalaatikosta, tortuista ja suklaista, kun pitää jo aloittaa arki. Mitä olemme tehneet väärin, kun meitä näin rangaistaan olemattoman lyhyellä jouluvapaalla?

Ikävä huomata, että joulun suhteen emme voi pitää saavutuista eduista kiinni. Almanakan valta jyrää, ja me pienet ihmiset vain vikisemme. Hyvää erityispitkää joulun väliviikkoa vain kaikille!

Saitko muuten pukinkontista jotain päällepantavaa? Muistathan siis kaivaa ihan pian esille ompelutarvikkeesi. Virhehän olisi vain huolettomasti pukea uusi vaate ylleen. Ei, ensin pitää muistaa vahvistaa nappien kiinnitys.

Muuten nappi roikkuu pian yhden langan varassa ja seuraavassa hetkessä koko nappi on jo tiessään. Ja näin käy riippumatta siitä, onko vaate halpatuote vai isommalla rahalla hankittu.

Itse löysin kaupasta vuosi sitten sellaisenkin ihmeen kuin kotimaisen villaneuletakin. Takki oli ja on laadukasta villaa, mutta ne napit oli ommeltu ihan yhtä huonosti kuin kaikissa muissakin vaatteissa.

Jos inhoaa nappien ompelua, voi tietysti hankkia itselleen pelkästään vetoketjullisia vaatteita. Mutta toisaalta – vetoketjut ne vasta ikäviä ovatkin. Minulla on yksi jakku (kotimainen!) jota käytän erittäin vähän, sillä sen kahteen suuntaan avautuvaa vetoketjua ei ihan helposti saa kiinni. Jos aamulla on kiire (niin kuin yleensä on) valitsen jonkin muun vaatteen.

Tikkiliivini vetoketju taas menee kiinni, mutta aukeaa itsestään sekä ylä- että alaosastaan. Sen jälkeen sen kokonaan aukisaaminen kysyy vaivaa ja kärsivällisyyttä.

Lisäksi omaan runsaastikin kokemusta takeista ja jakuista, joiden vetoketjut juuttuvat silloin tällöin, ja varsinkin silloin, kun ei pitäisi.

Minulla on myös takki, joka uutena ollessaan söi kolikoita. Kaupan kärryä varten piti olla aina kaivamassa uutta rahaa lompakosta. Kun sitten avaimetkin hävisivät taskusta, oli ryhdyttävä tutkimaan taskua tarkemmin.

Taskussa oli tietenkin reikä, ja kolikot ja avaimet olivat sujahtaneet takin päälikankaan ja vuorin väliin. Vaati pienen operaation saada ne avaimet sieltä pois.

Takkeihin liittyen vielä: mikseiköhän niihin laiteta jo tehtaalla sellaisia ripustuslenkkejä, että ne kestäisivät takin painon. Olen kerran jos toisenkin etsinyt takkiani turhaan naulakosta ennen kuin olen tajunnut noukkia sen naulakon alta lattialta.

Takeista päästäänkin naulakoihin. Mikä järki on naulakossa, jonka koukkujen päässä on isot pompulat? (Sellaisia on monissa ravintoloissa.) Eihän sellaiseen voi ripustaa takkia lenkistä.

Ja mikä ajatus on siinä, ettei läheskään kaikissa yleisten vessojen kopeissa ole nauloja? Vähimmäisvaatimushan olisi kaksi naulaa: toinen takille ja toinen laukulle.

Niin, tässä tärkeimmät, näin välipäivien aluksi.

Päivi Ojala

Menot