Uutiset

Joulu on taas, joulu on taas, ohjeita saamme kohta

Virallisen toivotuksen sallittu muoto on ”hyvää joulua”.

Tapio Lahtinen

Hyvän joulun toivotuksissa näyttää tänäkin vuonna esiintyvän valitettavan runsaasti horjuntaa.

Postihallinnon toistuvista päiväkäskyistä huolimatta toivotusten aikatauluista ei pidetä kiinni, mistä aiheutuu ongelmia. Osoitteita kirjoitetaan miten sattuu, postinumeron merkintä on usein laiminlyöty.

Kielivirasto taas huomauttaa, että niin joulun, uudenvuoden kuin ja etenkin tapaninpäivän oikeinkirjoituksessa puutteita ja suoranaisia virheitä esiintyy laajalti.

Sisäasiain direktoraatti varoittaa ulkomailta tulevista joulutervehdyksistä, jotka varsin todennäköisesti liittyvät ihmis- tai huumekauppaan, ja vaatii lisää resursseja rajavalvonnan tehostamiseksi. Ulkomaan tervehdyksistä on syytä aina ilmoittaa poliisille.

Virallisen toivotuksen sallittu muoto on ”hyvää joulua”. Perustellusta anomuksesta Kielivirasto voi hyväksyä muodon ”rauhallista joulua”. Muita toivotustapoja ei hyväksytä, ja esimerkiksi ”riemukkaan” joulun toivottajasta tulee ilmoittaa välittömästi viranomaisille, jotka ryhtyvät toimenpiteisiin.

Toivotus on pitänyt postittaa viimeistään 16.12. 2005 klo 23.59 asianmukaisin merkein varustettuna. Sähköpostitse toivotuksen voi lähettää myöhemminkin. Kielivirasto korostaa, että tänä vuonna erityisen suositussa tervehdyksessä ”hyvaa joulua, lahettakaa meille verkkopankkitunnuksenne” pilkun sijasta tulisi käyttää mieluummin pistettä tai huutomerkkiä.

Usein esitetty kysymys liittyy Joulupukin kirjoitustapaan. Kielivirasto vastaa: Joulupukki kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, kun viitataan asianomaiseen viranhaltijaan.

Lähikaupan parkkipaikalla rähjäisen poron ja muovipulkan vierellä norkoileva punaisiin pukeutunut olento sen sijaan on Toivosen Ripa, joka palelee siellä joka vuosi eikä onnistu hämäämään kylän lapsista yhtäkään, koska ei edes osaa kiinnittää partaansa kunnolla. Onko se edes selvin päin liikkeellä?

Ripa siis kirjoitetaan pienellä, näin: Tuu ny pois sieltä, ripa, lapset pelästyy.

Verohallinnosta huomautetaan, että ripan tulee toimittaa työnantajalleen ennakonpidätystodistus. Veroehdotus tulee sitten keväällä. Tupakointi ravintolassa sekä seksin ostaminen on ripalta kielletty.

Kynttilöitä sytytettäessä ei saa polttaa taloa. Lahjapapereita ei saa työntää sekajätteiden sekaan. Leluissa voi olla pieniä osia, joita ei saa niellä. Aiheettomia soittoja hätänumeroon tulee välttää. Kuluttajavirastosta tähdennetään, että verkkokaupassa voi joutua huijatuksi.

Kasvihuoneilmiö uhkaa, Golf-virta heikkenee. Kuusen ylläpitoon ja hävittämiseen liittyy monenlaisia riskejä, jotka tulee ottaa huomioon jo kuusen hankintaa suunniteltaessa.

Ei muuta tällä erää. Haluan toivottaa kaikille lukijoille riem… siis, tuota, hyvää joulun odotusta.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic