fbpx
Uutiset

Joulu panee käsityöläisiin vauhtia Hausjärvellä

Joulu hyökyy tänä vuonna voimalla Hausjärvelle, sillä pitäjän päätaajamaan Oittiin avataan peräti kaksi jouluista käsityökauppaa. Osuuskunta Hausjärven Joulupuoti on jo avannut ovensa pitääkseen ne auki läpi koko vuoden. Hyväntekeväisyyteen rahaa keräävien Moninaisten joulunajan kauppa avautuu pariksi viikoksi joulukuun alussa.

Raili Kotipuro, Marjut Timperi ja Sirkka Sandelin lupaavat, että ympäri vuoden toimivassa Hausjärven Joulupuodissa tavara vaihtuu sesonkien mukaan.

– Meillä on nyt kaksi kauppaa, koska hyväntekeväisyyskeräystä ja osuuskuntamuotoista yrittäjyyttä on vaikea pistää saman katon alle. Naapuruus ei ole kilpailua vaan toimimme sulassa sovussa, kertoo Moninaisista Kaarina Ylönen.

Viime joulun alla Oitissa käsitöitä myynyt joulupuoti osoittautui mainioksi ideaksi. Väkeä kävi, käsitöitä myytiin ja jutusteltiin kahvikupposen äärellä. Hyvä kokemus vauhditti hausjärveläisiä käsityön taitajia perustamaan oman osuuskunnan, jotta kätten töistä syntyisi nykyistä useammalle myös kannattavaa yritystoimintaa.

-Meitä on nyt kymmenen jäsentä osuuskunnassa. Osuuskunta on sikäli hyvä muoto, että siihen liittyminen on helppoa. Toisaalta tilojen vuokrasta muodostuva riski jakautuu usean harteille, kertoo osuuskuntaidean äiti Raili Kotipuro.

Hausjärven Joulupuoti toimii ympäri vuoden Oitista vuokraamissaan liiketiloissa.

Puodista löytää hämmästyttävän laajan kirjon käsitöitä juhla-asuista nahkaisiin lentäjänlakkeihin tai koruista koristeisiin.

Moninaiset vanhusten asialla
Moninaiset osallistuivat viime vuonna joulupuotiin, mutta 15-päinen eläkeläisjoukko ei lähtenyt mukaan yrittäjyyttä merkitsevään osuuskuntaan.

-Me kokoonnumme parin viikon välein tekemään yhdessä käsitöitä ja askartelemaan. Tuotteiden myynnillä kokoamme varoja, kertoo Kaarina Ylönen.

Erilaisten tempausten avulla on hankittu vanhuksille geriatriatuoleja, rollaattoreja ja pyörätuoleja ja viety myös Viroon joulua.

-Joulukauppamme tuotto käytetään hausjärveläisten vanhusten hyväksi, mutta kohde paljastetaan vasta Oitissa pidettävässä joulunavauksessa, Ylönen jatkaa.

Moninaisten kaupassa kokoontuvat joulun alla puuhakkaan tekijäjoukon lisäksi myös kuntalaiset, jotka pääsevät tapaamaan toisiaan ja vaihtamaan kuulumisia kahvikupposen äärellä. (HäSa)

Menot