Kolumnit Uutiset

Joulu-twittevankeliumi

Tasan viikko sitten paavi lähetti ensimmäisen viestinsä mikroblogipalveluksi kutsuttuun Twitteriin. Totta kai Benedictus XVI:n oli sinne mentävä. Olihan siellä jo Hesarin päätoimittaja Mikael Pentikäinenkin.

Toivottavasti uskon ja tiedon herrat eivät kuvittele, että mikään sosiaalisen median palvelu yksin tekee autuaaksi. Teenpä omiin tarkoitusperiini epäilevän Tuomaan Skeptic-lehden julkaisijasta Michael Shermeristä.

Tieteessä tapahtuu -lehden artikkelia seuraillen sovelletaanpas someen Shermerin luetteloa asennoitumisen vinoumista. Ne muovaavat käyttäytymistämme ja niiden vuoksi järkiperustelut tulevat usein vasta uskomusten omaksumisen jälkeen.

Auktoriteettivinouma: Emmehän vain yliarvosta auktoriteetin mielipiteitä?

Villitys-efekti: Emmehän suinpäin hyväksy muiden uskomuksia saadaksemme sosiaalista hyväksyntää?

Odotusvinouma: Emmehän erehdy valikoimaan seurattavaksemme mielipiteitä ja keskusteluja, jotka jo valmiiksi vastaavat odotuksiamme?

Väärän yksimielisyyden efekti: Emmehän sorru kuvittelemaan, että kaikki tai ainakin useimmat ovat kanssamme samaa mieltä (kun seuraamme vain samanmielisiä)?

Sädekehä-efekti: Emmehän unohda kyseenalaistaa seuraamiemme tai jopa ihailemiemme henkilöiden näkemyksiä tarpeen vaatiessa, vaikka heidän halonsa häikäisisikin?

Sosiaalisen median lopultakin pienissä piireissä nuo ovat ilmiselviä riskejä, joista on ihan kiva olla tietoinen.

Paavin twiittaus kehottaa pyytämään Luojan apua ”arjen kaikissa oloissa”. Mikael Pentikäinen kehuu taas alaistaan toimittajaa ”hienosta jutusta”. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb hihkui eilen ”yksikertaisesti rakastavansa joulunalusviikkoa”.

Poikkipuolinen sana on tässä palvelussa harvassa. Missä on valtanetin valitus, aggressiivisuus? Twitter on positiivisuuden lasikupu verkon viidakossa, ilosanomatalo.

Mutta jos Twitter olisi ollut käytössä reilut kaksituhatta vuotta sitten ja jouluevankeliumia olisi levitetty sitä kautta, kuinkahan olisi Sana välittynyt? Olisiko tuo ikuisesti olennainen viesti hukkunut melskeeseen ja maksimissaan 140 merkin twiitit hiipuneet kuin tähdenlennot? Täten:

”Pirteä päivä! Annoin käskyn, että verolle vaan koko valtakunta! Nyt kylpylään!” – Keisari Augustus

”Betlehemiin! Marian kanssa, vaikka on viimeisillään. Taas verokarhu elämöi, nosti kättäns’ ja löi.” – Joosef

”Kaikki majapaikat täynnä. Mutta ei hätää. Pikkuiselle järjestyi kapaloita ja hevosten syöttöastia käy kehdosta. Suloinen vauva!” – Maria

”Poika tuli!” – Joosef

”Tajutonta! Ollaan porukassa kedolla, joku valo välähti, ja nyt sieltä valon keskeltä pauhaa joku. Meen likemmäs.” – Paimen

”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on” – – – No mikäs tälle nyt tuli, eiks tähän mahdu enempää?! – Enkeli

”Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti.” – Paimen

”Vapahtaja tuli!” – Joosef.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic