Uutiset

Joulufiilis kunniaan

Viime vuosina on alkanut tuntua siltä, että kaikki jouluun liittyvät arvot menettävät merkitystään yksi toisensa jälkeen ja joulunodotusta edeltävä ainutlaatuinen tunnelma väljähtyy kuin kuuma glögi pakkassäässä.

Ehdottomana jouluihmisenä kaipaan niiden tonttujen päätä vadille, jotka ovat syyllisiä moiseen joulun aliarvioimiseen.

Syyllinen numero yksi on ihmisten ainainen kiire, jolla jouluun valmistautumisesta yritetään luistaa kuin tonttu veräjästä. Moni ei enää edes viitsi viettää joulua kotonaan saati kotimaassaan, vaan laiskimmat suuntaavat joko Lappiin laskettelemaan tai tropiikkiin siemailemaan palmun alle Pina Coladaa.

Mitä on tapahtunut vanhalle kunnon yhdessä puuhastelulle, josta joulutunnelma syttyy ja tihenee aina aattopäivään asti?

Joulusiivous on pahempi kirosana kuin v-alkuinen, jos sitä enää kukaan tohtii kotonaan edes ääneen lausua. Jos nyt kuitenkin saat itsestäsi tuon sanan ilmoille, perheesi pikkutontut ja laiskanpulskea pääpukki mulkoilevat sinut hiljaiseksi ja toteavat ykskantaan, että ”kyllä pelkkä imurointi riittää”.

Piparkakkuja ja joulutorttuja he toki ovat halukkaita leipomaan jättäen jälkeensä vain sotkut. Aaton saapuessa tortut ja piparit ovatkin sitten mystisesti kadonneet.

Ja miksi ihmeessä ihmiset yrittävät kilpaa todistella, että jotkut valmislaatikot ovat ihan yhtä hyviä kuin itse tehdyt imelletty perunalaatikko tai porkkana- ja lanttuloota? Eivät muuten tasan ole.

Kaikista pahinta on, että ihmiset korvaavat joulupöydän kunkun eli kinkun jollain tyylittömällä valmisrullalla. Mikään, toistan, mikään ei korvaa uunissa paistettua possua jouluaterialla. Aamen. Ja vielä päälle sipaisu sinappia. Aamenenaamen.

Samaa porukkaa lienevät tekokuusien ystävät.

Joululahjojen ostaminen näyttää olevan monille täysin ylivoimaista puuhaa. Niinpä he turvautuvat siihen taktiikkaan, että rupeavat jo juhannuksen tienoilla vihjailemaan, että ”eihän sitten osteta toisillemme tänä vuonna mitään joululahjoja, eihän?”.

Toisilla kyse on pelkästään saituudesta, mutta epäilen, että suurimmalla osalla kyse on laiskuudesta. Ja jos joku tänä päivänä vaivautuukin ostamaan sinulle joululahjan, niin innoissasi avaamastasi paketista saattaa löytyä vaikkapa kylpyvaahtoa – tosin kylpyammettahan sinulla ei tietystikään ole.

Joulukorttien kirjoittaminen tuntuu useimmista vähintäänkin elinkautiselta vankeusrangaistukselta.

Ne, jotka ovat jo aikaa sitten päättäneet unohtaa pirtsakoiden pukkikorttien lähettämisen kumminserkunkaimoille, ovat tylsistyneet mieleltään niin paljon, että muistavat parhaita kavereitaankin aattoiltana tunteettomalla tekstiviestillä, jonka he ovat lähettäneet ryhmätekstarina vain sadalle lähimmälle ystävälleen.

Nämä edellä mainitut joulunmurhaajat eivät myöskään sulata joululauluja eivätkä jouluvaloja. Tosin, jokaisen räystäslaudan valaisun tuomitsen minäkin, jouluihminen.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic