Uutiset

Joulujuhlissa ei mitään hävettävää

Hämeenlinna 24.12.2005

Mistä hyvänsä voi tekemällä tehdä ongelman. Tämän joulun alla pulmaksi paisutettiin suomalainen jouluperinne, koulujen ja päiväkotien joulujuhlat. Muutamien päiväkotien johtajat ja koulujen rehtorit katsovat kristillistä sanomaa sisältävän joulun juhlinnan loukkaavan toisuskoisia niin paljon, että uskonnollisuus on puhdistettava juhlista.

Opetushallituksen pääjohtaja Kirsi Lindroos otti joulujuhliin nopeasti kantaa. Lindroos pitää kiinni suomalaisesta jouluperinteestä ja korostaa, että joulujuhlat eivät ole olleet tähänkään asti hartaustilaisuuksia.

Lindroos on täsmälleen oikeassa. Päiväkotien ja koulujen joulujuhlat ovat kovin suomalainen sekoitus kristillisyyttä ja tiukasti arvioituna jopa pakanallista perinnettä. Joulupukilla ja -tontuilla on tuskin nimeksikään tekemistä joulun syvimmän kristillisen sanoman kanssa.

Joulujuhlissa pääroolissa on puhtaasti lasten viihtyminen. On suorastaan hölmöä perätä muutoksia juhliin, joita lapset ja nuoret vuodesta toiseen innokkaana odottavat. Juhlissa ei ole mitään hävettävää, vaikka muutama purnaaja näin haluaa väittää.

Juhlien muutamat arvostelijat haluavat syleillä koko maailmaa. Uskonnollisuudesta karsitulla juhlamallilla halutaan olla suvaitsevaisia ja kaikkia kunnioittavia – tosiasiassa nipotus lietsoo pintaan muukalaisvihaa.

Ajattelu ei kanna alkuunkaan loppuun asti. Jos Suomessa ryhdytään pienen tänne muuttaneen vähemmistön edessä nöyristelemään, samalla käännetään selkä omalle kansalle ja sen perinteitä kunnioittaville tavoille.

Juhlista toisenlaisia toivovia vanhempia on turha osoitella sormella. On aivan ymmärrettävää, että Suomeen muuttanut karsastaa täkäläisiä tapoja ja vaatii juhlien perustaksi omaa uskontoaan tai kansallisia traditioita.

Suomalaisten, myös päiväkotien ja koulujen vastaavien, tehtävä on kertoa kuinka maassa eletään maan tavalla. Kaikilla Suomessa asuvilla on oikeus pitää kiinni uskostaan ja tavoistaan, mutta tämä oikeus kuuluu myös suomalaisille! Tämäkin asia on paikallaan tehdä kaikkien lasten vanhemmille selväksi.

Onko maahanmuuttajille aina edes kerrottu, mistä joulujuhlissa on kyse? ”Enkeli taivaan” laulaminen yhdessä ja jouluevankeliumin lukeminen ei tarkoita suinkaan sitä, että toisuskoinen luopuisi omasta vakaumuksestaan ja tunnustaisi kristillistä uskoa.

Suomi ei ole vaatimassa maahanmuuttajilta mahdottomia. Asiaa voi tarkastella myös oikealla tavalla maailmanlaajuisesti. Kun suomalainen asuu islamilaisessa valtiossa, hänen on sopeuduttava maan oloihin. Kukaan ei voi vaatia, että islamilaisesta juhlinnasta pitää sikäläisessä koulussa luopua, jotta suomalainen vähemmistö lapsineen ei tuntisi mielipahaa.

Myrsky vesilasissa toivottavasti laantuu. Suomalaista perimää on joulun ohella myös byrokratia. Kun järjen valo ei pala kaikissa maan kouluissa ja päiväkodeissa, opetushallituksen on paikallaan laatia viralliset ohjeet muun muassa joulujuhlista.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic