Uutiset

Joulukaupasta odotetaan uutta ennätystä

Kauppa odottaa reipasta kasvua parhaillaan kuumimmillaan käyvään joulukauppaan.!q Vähittäiskaupan myynnin arvioidaan kohoavan viime vuoden joulukuusta peräti viidellä prosentilla.
Joulukuun vähittäismyynti ilman autoja ja polttonesteitä kohonnee 2,7 miljardiin euroon. Jouluruokien, -lahjojen ja muiden juhlatarvikkeiden osuudeksi Kaupan keskusliitto arvioi 750 miljoonaa euroa.

Jouluaatto on tänä vuonna perjantaina eli juhlapyhät rajoittuvat vain hiukan tavanomaista pidemmän viikonlopun mittaisiksi. Tämän on ennustettu lisäävän valmisruokien kysyntää, koska lyhyttä juhla-aikaa ei kodeissa haluta viettää ruuanvalmistuksen parissa.

Lähes lumeton ja leuto syksy ovat hyydyttäneet talviasusteiden ja monien urheiluvälineiden kauppaa. On ilmeistä, etteivät ennusteet toteudu eikä myyntitavoitteita saavuteta aivan kaikissa tuoteryhmissä.

Joulukauppaa siivittävät tänä vuonna monet seikat. Kansalaisten ostovoima ja luottamus omaan henkilökohtaiseen talouteensa ovat vahvistuneet, kauppojen sunnuntaiaukiolo on vapautunut ja huomattava osa joulukuun alussa maksetuista veronpalautuksista ohjautuu joulunajan kulutukseen.

Veronpalautuksia sai joulukuun alussa noin kolme miljoonaa verovelvollista lähes 1,3 miljardia euroa. Myös tuoreella tuloratkaisulla ja siihen kytketyillä veronalennuksilla on vaikutusta kansalaisten kulutuskäyttäytymiseen. Kun talouden epävarmuus ei ole käsillä, kynnys ehkä tarpeettomienkin hankintojen tekemiseen on madaltunut.

Kaupunkien suuret ostoskeskukset ja erikoistavarakaupat ovat saaneet olla avoinna marras-joulukuun ajan myös sunnuntaisin. Keskustelu entistä vapaammista aukioloajoista onkin hiljalleen laantunut. Kansalaiset äänestävät jaloillaan ja sunnuntaikauppa on osoittautunut hyvin vilkkaaksi. Jos asiakkaita ei viikon jokaiselle päivälle riittäisi, kaupat vähentäisivät aukioloaan. Kenenkään ei kannata pitää auki tyhjiä marketteja ja kauppoja läpi viikon lähes kellon ympäri.

Kansantuloa kuvaavien tilastojen ja ennusteiden mukaan suomalaisilla on parhaillaan menossa varsin hyvät ajat. Keskiarvot eivät kuitenkaan kuvaa koko totuutta, osa kansalaisista elää niukkuudessa, suoranaisessa köyhyydessä.

Toimeentulotukea saavien kotitalouksien määrä ei ole sanottavasti lamavuosista vähentynyt. Työttömyys, perheiden hajoaminen ja monet muut sosiaaliset ongelmat leimaavat satojentuhansien kansalaisten elämää. Heille joulu kulutusjuhlana on vieras ja monille ehkä masentavakin kokemus.
Joulu on myös hiljentymisen aikaa. Joulurauha ei ole kaupan markettien tarjoushyllyillä. Se syntyy ihmisten, perheiden ja sukujen yhdessäolosta, keskinäisestä välittämisestä, kauniista perinteistä ja totutuista tavoista. Joulu on perheissä laatuaikaa parhaimmillaan, jota ei voida mitata jouluvalmisteluihin käytettävällä rahasummalla.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic