Uutiset

Joululaulujen tunnelma välittyy myös viittomalla

-Kaunista tuo viittominen! -Se on kuin taidetta. Kommentit kuuluivat kuulevan yleisön joukosta Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa Poltinahon seurakuntatalossa, jossa kappaleet tulkattiin sunnuntaina viittomakielellä. Tulkkina toimi Nina Rasmusson.

Kuulo- ja näkövammainen Leena Paakkala nautti tilaisuudesta kuuron ystävänsä Irja Leinosen kanssa siinä missä kuulevatkin osanottajat.

-Tunnelma ja musiikki välittyivät ihanasti ja visuaalisesti! Tunsin pianomusiikin käsinojien kautta. Tulkkia täytyy katsoa tarkkaan, jotta pääsee sisälle sävelmään. Keskittymistä helpotti, että tulkki on täysin mustissa vaatteissa, eikä päällä ole mitään kimaltelevia koruja, Paakkala kuvailee eläytymistään.

”Lisää viittomakielisiä tapahtumia”

Leena Paakkala toivoo, että Hämeenlinna-Vanajan seurakunta järjestäisi nykyistä enemmän muun muassa jumalanpalveluksia viittomakielellä tulkattuina.

-Aikaisemmin seurakunnalla oli kuuroille kuukausittain jotain, Paakkala sanoo.

Paakkala toivoo nimenomaan suomen kielen mukaista viittomista, jota hän itse käyttää. Irja Leinonen taas viittoo viittomakieltä.

Tulkki Nina Rasmusson kertoo viittoneensa sunnuntaisessa tilaisuudessa näiden kahden väliltä.

-Tärkeintä on elää tarinan mukana. Ei musiikin viittominen ole vaikeaa, kun siitä tykkää. Olen tehnyt tätä paljon.

Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat Leena Paakkalalle joulunalusajan parhainta antia. Ehdoton suosikkikappale on Sylvian joululaulu.

Joulua hän viettää perinteisin menoin perheensä kanssa.

-Käymme haudoilla viemässä kynttilät ja syömme jouluruokia. Jouluaamuna menemme kotipaikkani Hauhon kirkkoon.

Puoli vuorokautta joululauluja

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa järjestetään kaikkiaan 14 Kauneimmat joululaulut -tilaisuutta. Eilen sunnuntaina niistä järjestettiin kahdeksan.

Viime vuonna laulajia oli tilaisuuksissa yhteensä 4 500.

Tänä vuonna järjestetään myös erityinen 12 tunnin mittainen joululaulutapahtuma sunnuntaina 18. joulukuuta. Päivän aikana lauletaan Kauneimmat joululaulut -vihkon laulut moneen kertaan. Tilaisuus alkaa kello 12 keskipäivällä ja päättyy keskiyöllä kello 24. Paikalliset kuorot ja musiikkiryhmät tuovat mukaan musiikilliset terveisensä.

Lauluvihkonen on Suomen Lähetysseuran joululahja osallistujille. Tilaisuuksissa kerätään kolehti lähetystyölle. Joulukeräyksen tuotto käytetään kehitysmaiden kaikkein köyhimpien perheiden hyväksi. (HäSa)