fbpx
Uutiset

Joulun löytää mistä tahansa

Tänään Suomi ja suomalaiset hiljentyvät joulun viettoon. Joulu on leimallisesti perheen ja perinteiden juhla. Totuttuja tapoja noudatetaan joulusta ja sukupolvesta toiseen. Monen suomalaisen jouluaattoon kuuluu käynti hautausmaalla, joulusauna ja juhla-ateria. Lapsiperheen joulu ilman joulupukkia ei ole oikea joulu. Joulukirkko on säilyttänyt edelleen vankan suosionsa, joskin aattoillan hartaus saa vuosi vuodelta yhä enemmän osanottajia.

Joulu ei mahdu yhteenkään sille valmiiksi sovitettuun muottiin tai kaavaan. Jokainen ihminen, perhe tai suku viettää oman joulunsa, joka on heidän arvoihinsa ja elämäntilanteeseensa sopivin. He eivät tarvitse eivätkä kaipaa ulkopuolisten neuvoja “oikeasta joulusta”.

Joulun perinteet eivät toki ole jäykkiä, kiven hakattuja juhlatapoja. Osa niistä on tuontitavaraa, osa vankasti suomalaista kansanperinnettä.

Yhteiskunnalliset muutokset heijastuvat myös joulunviettoon. Silti juhlahetki on osanottajilleen odotettu ja arvokas yhtä hyvin suurkaupungin betonilähiössä kuin etäisen maaseudun hiljaisessa rauhassa. Ihmiset ja heidän keskinäinen läheisyytensä tekevät juhlan, eivät sen ulkoiset puitteet.

Jouluksi kotiin, on ikiaikainen sanonta, joka sekin on joutunut sopeutumaan uuteen aikaan. Sadattuhannet suomalaiset matkustavat edelleen kotimaisemiinsa läheistensä luo. Valtatiet, junat ja lentokoneet täyttyvät matkustajista.

Kotijoulun rinnalle on tullut useita muita vaihtoehtoja. Ei ole tavatonta matkustaa jouluksi hotelliin tai kylpylään joko kotimaahan tai ulkomaille. Muutamat laivayhtiöt ovat lisänneet tarjontaansa jouluristeilyt ja koko joulunajan kestävät kaukomatkat on varattu usein loppuun jo syksyllä. Joulumatkailusta on tullut tapa viettää talven juhlaa siinä missä kotioloissakin.

Tänäkään jouluna ei rahaa ole säästelty siellä, missä sitä on käytettävissä. Sadat eurot vaihtavat tavaroiden ja palvelujen kaupassa omistajaansa. Kauppa tekee parhaat myyntituloksensa juuri joulua edeltävillä viikoilla.

Vuosi sitten joulukauppaa hillitsi epävarmuus tulevasta talouskehityksestä, kansainvälinen taloustaantuma varjosti kulutusta. Nyt kasvuennusteet ovat taas kohentuneet. Työttömyys on hivenen hellittänyt ja kansalaisten usko omiin kulutusmahdollisuuksiinsa on palautunut jo taantumaa edeltävälle tasolle. Tämä näkyy joulukaupassa. Siihen eivät euroalueen pitkät varjot, Kreikan ja Irlannin ongelmat ole vaikuttaneet.

Joulun aitoutta ei kuitenkaan mitata tavarassa eikä rahassa, vaikka niin kaikesta touhusta ja tohinasta voisi päätellä. Nyt on aika rauhoittua ja antautua avoimin mielin juhlatunnelman vietäväksi. Läheiset ihmiset, kiireettömyys ja lämminhenkinen yhdessäolo ovat arvokkaita lahjoja, joita ei parhaissakaan marketeissa ja tavarataloissa ole rahalla kaupan.

Menot