Uutiset

Joulurauha myös politiikan kentälle

Puolueiden kannatusmittaukset toistavat kuukausi kuukaudelta itseään. Kärjessä pysyvät kolme suurta: keskusta, sosiaalidemokraatit ja kokoomus. Niiden jälkeen on pitkä väli tyhjää ja sen jälkeen tulee liuta alle kymmenen prosentin puolueita.

Suomeen ei oikeastaan sitten SMP:n ole syntynyt vakavasti otettavia haastajia kolmelle suurelle. Meiltä puuttuvat keskisuuret puolueet ellei sellaisiksi kelpuuteta vasemmistoliittoa ja vihreitä, joiden suosio keikkuu kymmenen prosentin tuntumassa, pääsääntöisesti hiukan sen alle.

Viime viikonvaihteessa, kolme kuukautta ennen maaliskuun eduskuntavaaleja Helsingin Sanomissa julkaistun mielipidemittauksen mukaan keskusta ja sosiaalidemokraatit olivat ritirinnan tasoissa, noin 24 prosentin kannatuksellaan. Pääoppositiopuolue kokoomus oli kaksikon takana, mutta ei missään nimessä toivottoman etäällä runsaalla parillakymmenellä prosentillaan.

Periaatteessa mikä tahansa kolmesta suuresta puolueesta voi yltää suurimman puolueen paalupaikalle eli pääministeripuolueeksi.

Merkillepantavaa eduskuntavaaleihin valmistautumisessa on se, että ainoastaan kokoomus on käynnistellyt kampanjakonettaan. Hallituspuolueiden syksy on mennyt ministerikiireissä Suomen EU-puheenjohtajuuden vaiheilla. Nyt kansainväliset velvollisuudet ovat väistyneet, ja edessä olevat joulunpyhät on perinteisesti rauhoitettu raskaan sarjan poliittisilta avauksilta.

Kansakunta keskittyy juhlapäiviin, eikä halua pohtia politiikkaa. Puolueet ovat oivaltaneet aivan oikein kansalaisten tunnot ja rauhoittavat joulunajan ilosanomaltaan.

Maalisvaalien vaalitaistelu alkaa täysillä vasta loppiaisen jälkeen, muuten tylsillä härkäviikoilla. On selvää, että tuolloin ilmapiiri sähköistyy, punamullan neljä vuotta varjeltu ehyt julkisivu rakoilee.

Puolueiden on pakko yrittää erottautua toisistaan ainakin muutamaksi viikoksi. Vaalien jälkeisen uuden hallituksen ohjelma hitsaa ne jälleen yksituumaisiksi riippumatta hallituksen kokoonpanosta.

Sosiaalidemokraattien ja keskustan välille on jo syntynyt pientä juopaa talousneuvoston globalisaatioraportista. Demarit ovat näkevinään raportissa avauksen porvariyhteistyön suuntaan ja linjanvetoja, jotka tulivat tutuiksi keskustan ajamassa ja sittemmin hautaamassa työreformissa.

Globaalisaatioraportista tuskin syntyy pysyvää jakolinjaa hallituspuolueiden välille. Olisi ihme, ellei keskusta olisi oppinut mitään työreformiseikkailustaan, vaikkakin siinä oli nykyisen pääministerin Matti Vanhasen vahva käden jälki.

Sosiaalidemokraatteja hirvittää ajatus porvarihallituksesta. Se ei voi ollakaan ennalta pois suljettu vaihtoehto, vaan yksi mahdollisuus muiden joukossa.

Kolmella suurella ei ole ylivoimaisia vaikeuksia sopia uuden hallituksen ohjelmakysymyksistä. Niinpä vaalituloksella on huomattava painoarvo.

Kaikki kolme eivät normaalioloissa istu tulevassa hallituksessa, yhdestä tulee oppositiopuolue. Mutta silläkin on oma tehtävänsä suomalaisessa parlamentarismissa.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic