Uutiset

Joulurauhaa myös eläimille

Joulu on hyvän tahdon juhla, mutta valitettavan harvoin joulumieli ulottuu eläimiin asti. Joka joulu noin 300 000 sikaa ja kymmeniä tuhansia kalkkunoita menettää henkensä päätyäkseen joulunviettäjien ruokapöytiin.

Nykyiset teolliset eläintuotanto-olosuhteet ja tukiaispolitiikka ovat laskeneet lihan hintaa. Eläimet maksavat alentuneen hinnan kärsimyksillään. Harva kuluttaja tietää millaisista oloista heidän ruokansa tulee. Kuluttaja näkee ainoastaan siistin lihapaketin, eikä kärsinyttä eläintä.

Tutkimusten mukaan sian älykkyystaso vastaa koiran älykkyyttä.

Suomessa koiran ja sian asema kuitenkin poikkeaa huomattavasti toisistaan.

Pienet karjuporsaat kastroidaan ilman kivunlievitystä. Siat viettävät koko lyhyen elämänsä ahtaissa ja virikkeettömissä oloissa vailla mahdollisuutta koskaan tonkia maata, tuntea ruohon tuoksua tai nähdä aurinkoa. Alle viiden kuukauden ikäisenä siat lähtevät viimeiselle matkalleen kohti teurastamoa.

Kalkkunoiden tilanne ei ole yhtään sen parempi. Ne kasvatetaan halleissa, joissa on tuhansia lintuja. Eläinparat on jalostettu niin pitkälle, että ne kärsivät lonkkavioista ja muista kivuliaista vaivoista. Kalkkunat teurastetaan 3-4 kuukauden ikäisenä liukuhihnalla jaloistaan roikkuen.

Eläinystävällisestä joulupöydästä ei löydy kinkkua tai kalkkunaa.

Perinteitä voi muuttaa eettisempään suuntaan. Jouluna voi herkutella hyvällä omalla tunnolla erilaisilla laatikkoruoilla sekä kasvismurekkeilla. Herkullista joulua!

Mika Nousiainen

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic