Kolumnit Uutiset

Joulusesonki ja alennusmyynnit yhtä aikaa

Vuodenvaihteen alennusmyynnit näyttävät alkavan vuosi vuodelta vähän aiemmin. Tämä tuli todettua omin silmin viime viikolla jouluostoksilla kierrellessä.

Eihän siitä vielä niin pitkää aikaa ole, kun ennen joulua sai alennuksella vain joulukoristeita ja niitäkin vasta aatonaattona. Alunperin alennusmyynnit järjestettiin vasta vuodenvaihteen jälkeen, kun liikkeissä oli tehty inventaario.

Pikku hiljaa alkuperäinen idea on kuitenkin hämärtynyt. Jo vuosia kauppoihin on rynnätty alen perässä heti ensimmäisenä joulun jälkeisenä arkipäivänä. Nyt ei enää tämänkään riitä. Ale alkaa jo reilusti ennen joulukuun puoliväliä.

Jouluostoksia tekevälle alennusprosentit ovat tietenkin mieleen. Nyt ei tarvitse harmitella sitä, että saman tavaran saa heti välipäivinä 20, 30 tai 40 prosentin alennuksella.

Itseäni vain mietityttää, sahaako kauppa omaa oksaansa. Riittääkö asiakkaita alennusmyynteihin vielä tammikuussa, jos myynnissä on enää alen jäännöspaloja?

Joulun alla lahjatavaroita ostetaan joka tapauksessa, oli alennuksia tai ei. Kannattaako siis myydä nyt reilulla alennuksella perinteisiä lahjatuotteita, kuten yöasuja, leluja tai kirjoja?

Tosiasiassa kaupat ovat puun ja kuoren välissä. Alennusmyyntejä ei ole siirretty joulun alle asiakkaiden jouluostosten loppusumman keventämiseksi, vaan kilpailun aiheuttamassa pakkoraossa.

Kun yksi aloittaa alennusmyynnin, toisenkin on seurattava perässä. Tällä yritetään pitää huoli siitä, että oma liike saa osansa asiakasvirrasta.

Sekään ei varmaan ole haitaksi, jos asiakkaalle jää hyvä mieli ja hän tulee sen vuoksi ostoksille toistekin. Näinhän ne markkinat toimivat.

Olen aina yrittänyt kannattaa paikallisia liikkeitä ja karttaa ruuhkahuippuja. Tällä kertaa oli kuitenkin lähdettävä liikkeelle viikonloppuna, joka etukäteen ajatellen oli joulusesongin huippuviikonloppu. Olin siis henkisesti varautunut siihen, että ruuhkaa on ja kassoilla jonoa.

Lauantaina vilskettä riittikin niin Hämeenlinnan keskustassa kuin Tiiriössäkin.

Entä sunnuntaina? Ei ollut tungosta, vaikka sunnuntai on juuri se päivä, jolloin parkkimaksuihin kielteisesti suhtautuvatkin saisivat autonsa ilmaiseksi parkkiin aivan ydinkeskustaan. Tyhjiä ruutuja löytyi aivan kauppojen läheisyydestä.

Eräässäkin liikkeessä myyjä kertoi aamulla käärineensä hihat ylös valmistautuessaan ryysikseen, jota ei sitten tullutkaan.

Ostokset sai tehdä kaikessa rauhassa ja lahjat sai monesta paikasta mukaan valmiiksi paketoituina. Tiiriöönkin olisi kuulemma hyvin mahtunut, kertovat siellä asioineet.

Ovatko kaikki jo tehneet jouluostoksensa? Vai vetivätkö lukuisat joululaulutilaisuudet kaupat tyhjiksi? Toivoa sopii, että hämeenlinnalaisten jouluostoksilla törsäämistä euroista ainakin hyvä osa löytäisi tiensä paikallisiin liikkeisiin.