Uutiset

Joulustressi syntyy joulustressistä

Naapuri painoi viikonloppuna hikipanta päässä roskikselle ja takaisin. Taisi tehdä joulusiivousta.

Ystäväni taas organisoi kaappeja uuteen kuosiin koettaen tehdä tilaa lastensa tuleville joululahjaleluille. Samalla hän karsi viimevuotisia mummojen antamia poppanaliinoja päiväkodin arpajaisvoitoiksi ja voivotteli.

Itse tungeksin turvonneissa tavarataloissa etsien joululahjoja. Sen jälkeen soittelin mummulle monta puhelua ja yritin udella, kuinka hän saa imelletystä perunalaatikosta niin hyvää.

Joulustressihän se painaa päälle.

Kun kuuntelee ystävien juttuja, monella joulustressi ei enää synny kinkun paistamisesta tai petivaatteiden tuulettamisesta. Nykyään stressaaminen aloitetaan jo syksyllä, kun mietitään miten joulujuhlaa vietetään. Ongelma on se, että saman päivän aikana pitäisi käydä siellä ja täällä, ja mennä joulupäiväksi kolmanteen osoitteeseen eri kaupunkiin.

Panikointia aiheuttaa myös se, että velvollisuudentunnosta on pakko mennä vanhempien luokse joulua juhlimaan kolmeksi päiväksi. Tai sitten ahdistusta syntyy uusperheen iloista: joulupöydässä pitäisi tehdä tuttavuutta ihan uusien sisko- tai velipuolien kanssa, joita ei ole koskaan aikaisemmin nähnytkään.

Mutta siitä se show vasta tuleekin, jos päättää viettää joulua ihan omassa kotona – yksin tai kaksin. Joulu on arka paikka, etenkin kun se on perinteitä täynnä.

Tässä ajassa ei osata kunnioittaa toisen ihmisen päätöksiä. Joulun vieton suunnittelusta tulee arvostelua, syyttelyä, ahdistusta ja päälle vielä huono omatunto. Pahimmassa tapauksessa huono kompromissi, eikä kenelläkään ole yhtään kivaa.

Silti yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että joulu on vuoden paras juhla. Näin väittää Kirkon tutkimuskeskuksen viime jouluinen tutkimus.

Siis kaikesta stressistä huolimatta rakastamme joulua. Mikä nautinto joulu voisi ollakaan, jos kukaan ei jaksaisi enää stressata siitä?

Oppia kannattaa ottaa ainakin siitä, että tutkimusten mukaan joulussa eniten paineita aiheuttavat lahjat ja muiden joulustressi. Jos itse pysyy tyynenä, todennäköisesti myös läheiset pysyvät melko rauhallisina.

Hämeen Sanomissa on joulun alla ilmestynyt Maija Paavilaisen piirtämä joulukalenteri, joka on ollut lohdullista luettavaa.

Tänään kalenterissa tonttu ahertaa ja toteaa, että joulu joutuu, vaikka kaikkea ei ehtisi saada valmiiksi.

Niin. Joulu joutuu. Joulu on aikaa, jolloin jokaisen pitäisi saada rauhoittua. Sukulaistenkin pitäisi se ymmärtää. Ei kukaan jaksa jouluna ajella paikasta toiseen moikkailemassa.

Silloin on helppo arvostella, kun ei itse joudu tienpäälle.

Päivän lehti

2.7.2020