Uutiset

Jouluvelho rauhan toi

Huhhuh. Kyllä nyt on hyvä ja rauhallinen olo. Kelpaa joulun tulla! Vaikka vettä sataisi vaakatasossa ja autoja ja perheitä makaisi ojat väärällään, mieli on hyvä kaikkialla. Tuli niin maan mahtavia uutisia!

En tiedä, miten olisin pyhien yli selvinnyt, ellei kirjailija J.K. Rowling olisi tiistaina päättänyt ilmoittaa järjestyksessä kuudennen Harry Potter -järkäleen olevan valmis.

Keskiviikkona lehdet kertoivat kirjailijan päättäneen aikaistaa valmistumistiedon julkistamista, jottei tuskallinen odottelu joulupäivään saakka sekoittaisi fanien joulua. Ihanaa. Voi taas rauhassa keskittyä joulun perinteiden kellontarkkaan läpikäymiseen ilman, että takaraivossa nakuttaa kaiken aikaa: Onkohan se valmis? Onkohan se valmis? Valmistuikohan se? Siis voi ei, jos se ei ole vielä valmis!

Suomennosta ei luultavasti kuitenkaan kannata odotella ainakaan ennen ensi joulua. Mutta ehkä meidät päästetään silloinkin tietämättömyyden piinasta joulunaluspäivinä – vähän kuin joululahjaksi.

Tämä jos mikä on sitä välittämisen ja lämmön ihmettä, oikeaa joulun taikaa.

Kiihkeässä potterismissa on kaksi puolta. Fanaattisuus ja kiivas tuotteistus – ja näistä nykyään ilmeisesti väistämättä seuraavat mediapaisuttelut – huvittavat ja ärsyttävät. Potter-sarjan kirjat ovat hyviä, mutta hohhoijaa, että ihan uutinen siitä, että johonkin fantasiatarinaan on lyöty viimeinen piste?

Valtaisa suosio on jo tehnyt Harrylle hallaa. Tuntemattomuudesta singahtaneelle kirjailijalle on noussut menestys niin hattuun, ettei kustannustoimittajia päästetty edelliseen, yli tuhatsivuiseen järkäleeseen käsiksi lainkaan. Sääli, sillä toimittaminen olisi terävöittänyt teosta. Feeniksin kilta on selvästi Potter-sarjan heikoin lenkki.

Varmuuden vuoksi, hämeenlinnalaisfanien kiukun välttääkseni, ilmoitan täten, että kyllä, luen Pottereita. Minulla on ne kaikki. Siksipä pelkäänkin, että valtaisiin mittoihin paisunut suosio jäykistää kirjailijan lopullisesti, ja sarjan viimeisestä osasta tulee huonostikirjoitettu, valju ja kaksituhattasivuinen.

Hullaannuksen hieno puoli on se, että suuri osa Harry-niteistä majailee muiden kuin lukuhullujen hyllyissä. Velhotarina perinteisine hyvän ja pahan taisteluineen saa muun muassa lukemattomat pojat lukemaan. Ehkä he pian uskaltavat tarttua muihinkin kirjoihin?

Toivottavasti tieto uuden Potter-tiiliskiven olemassaolosta riittää joululahjaksi niissäkin suomalaisperheissä, joissa Harry Potter ja salaisuuksien kammio -video on kaikessa hiljaisuudessa jouduttu kaivamaan ulos lahjapaketista ja palauttamaan.

Salaisuuksien kammio, todellakin. Lapsilta kielletyn materiaalin joutuminen nuortenelokuvan kanssa samalle kasetille antaa Potter-rainan nimelle valitettavan – mutta hulvattoman – uuden ulottuvuuden.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic