fbpx
Uutiset

Joutsenen metsästys ei innosta

Suomen kansallislinnun eli laulujoutsenen metsästyksen aloittaminen ei kasvaneesta kannasta huolimatta saa innostunutta vastaanottoa.

-Kynnys metsästyksen aloittamiseen olisi aika korkea. Osittain se on tunnekysymys. Mielestäni sitä ei ole vielä tarvetta metsästää, eikä itselläni siihen edes ole kauheata halukkuutta. Nähdäkseni pääosa metsästäjistä ei ole metsästyksen kannalla, sanoo Suomen metsästäjäliiton Etelä-Suomen piirin toiminnanjohtaja Tero Saarikko.

Saman toteaa myös Suomen metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies Savon Sanomissa. Saarikko kuitenkin näkee, että asia voitaisiin nostaa keskusteluun.

-Kanta on räjähdysmäisesti noussut. Jos joutsenen levinneisyydestä rupeaa olemaan haittoja, siinä vaiheessa pitää miettiä, mitä sen kanssa tehdään. Joutsenhan on kova puolustamaan reviiriään, ja siitä on puhuttu, mikä vaikutus sillä on muiden vesilintujen pesimäkantoihin.

Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen toteaa Savon Sanomissa, että hän ei usko lainsäädännön muuttamiseen kannan kasvun rajoittamiseksi. Tällä hetkellä EU:n lintudirektiivi suojaa vuonna 1934 Suomessa rauhoitettua laulujoutsenta.


“Vaarallinen aihe”

Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Markku Hyvärinen pitää aihetta arkana.

-Tosi vaarallinen aihe. Itse koen, että metsästäjät haluavat vain uusia metsästettäviä lajeja hinnalla millä hyvänsä. Metsästäjät eivät pysty vähentämään edes Suomeen istuttamiensa kanadanhanhien kantaa, joka on levinnyt joka puolelle ihan hulluna.

Hänkin silti myöntää, että laulujoutsen on yleistynyt hurjaa vauhtia.

-Se on vakiopesijä lähes jokaisella järvellä kautta Suomen ja valtaa pikkuhiljaa merialuettakin ainakin länsirannikolla. Ehkä se jossain vaiheessa jonkin verran metsästystä kestää.

-Jos se otetaan metsästyksen piiriin, määrän pitää olla erittäin rajattu, koska on vaara, että se yhtäkkiä harveneekin liikaa. Ei tarvitse tulla kuin oikein paha öljyvahinko tai hirmuinen talvi talvehtimisalueelle, niin siinä se kanta sitten onkin, Hyvärinen muistuttaa.

Suomen riistakeskus ei johtajansa Reijo Oravan mukaan ota kantaa asiaan.

-Kyseessä on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji. Riistakeskus on eduskunnan ja maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa riistapolitiikan hallintoa toimeenpaneva elin, eli me noudatamme olemassa olevaa lainsäädäntöä. Meidän tehtävämme ei ole lähteä yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun tässä asiassa. (HäSa)

Menot