Kolumnit Uutiset

Joutsenia jahdataan jälleen

Joko taas! Vaatimukset laulujoutsenen metsästyksen sallimiseksi pulpahtavat esiin tuon tuostakin, eikä tämäkään vuosi tehnyt poikkeusta.

Juuri metsästyskauden kynnyksellä aiheeseen tarttui keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä.

Innokkaana erämiehenä tunnetun Kärnän mielestä joutsenta pitäisi saada metsästää rajoitetusti, koska laji hänen mukaansa uhkaa taantuvaa metsähanhikantaa.

Aiemmin samalla kannalla on ollut muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK. Järjestön mielestä suuret joutsenparvet aiheuttavat huomattavaa haittaa maanviljelijöille tallomalla viljelyksiä ja syömällä orasmaita.

MTK:n peruste pitää paikkansa, ainakin paikallisesti. Jopa satojen lintujen parvet jättävät kyllä jälkensä pelloille.

Sen sijaan Kärnän peruste on kyllä kuultu ennenkin, mutta minkäänlaista näyttöä sen tueksi ei ole. Metsähanhen ahdingon syistä ei ole varmaa tietoa, mutta joutsenta ei kuitenkaan ole voitu osoittaa syylliseksi.

Laulujoutsenten määrä on kasvanut huimasti muutamassa vuosikymmenessä, ja lajin toipuminen sukupuuton partaalta on luonnonsuojelun tunnetuimpia menestystarinoita. Nykyinen noin 10 000 parin pesivä kanta kestäisi kyllä rajoitetun metsästyspaineen, mutta sen tiellä on monia esteitä.

Merkittävin niistä on eurooppalainen lainsäädäntö. Laulujoutsen on EU:n lintudirektiivin mukaan erityistä suojelua vaativa laji, eikä sen metsästys ole sallittua missään jäsenvaltiossa kuin erityisellä poikkeusluvalla.

Toisaalta kansallislinnun metsästys olisi myös periaatteellinen ja hyvin tunnepitoinen kysymys, jota suuri osa kansasta tuskin hyväksyisi. Asiaa koskevat ehdotukset eivät yleensä ole saaneet laajaa kannatusta edes metsästäjäpiireissä. Selvää onkin, että joutsenen metsästys jää vain harvojen haaveeksi.

Joutsenen ohella kansanedustaja Kärnä haluaisi jyvälle myös valkoposkihanhen. Samaa ehdotti äskettäin keskustan eduskuntaryhmä julkaisemassaan normienpurkulistassa.

Tämäkin toive on ison kiven takana, eikä ole yksin keskustan päätettävissä. Varsinkin rannikkoseuduilla paikoin riesaksi asti lisääntynyt valkoposkihanhi on joutsenen tavoin lintudirektiivin suojelema laji, ja sen metsästykseen vaaditaan tapauskohtainen ja tiukasti rajoitettu poikkeuslupa.

Virossa ja Ruotsissa sellaisia on myönnetty satovahinkojen torjumiseksi. Suomessa se ei näillä näkymin ole mahdollista kuin korkeintaan Itä-Suomessa.