fbpx
Uutiset

Juha Sipilä esityksestään: "Aktiivimallin aktiivisuusehdot ovat liian tiukat"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo vetäneensä kaksi johtopäätöstä työmarkkinaosapuolten kanssa käymistään keskusteluista.
Pääministeri Juha Sipilä (keskellä) esitteli hallituksen ratkaisuehdotusta työministeri Jari Lindströmin ja valtiovarainministeri Petteri Orpon kanssa torstai-iltana.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) purkaa ajatuksiaan hallituksen esityksestä palkansaajajärjestöille valtioneuvoston kolumnissaan. Hän kertoo tehneensä johtopäätöksen aktiivimallista.

– Olen saanut asiasta paljon yhteydenottoja myös kansalaisilta. Osan kokemus on, että aktiivimallin aktiivisuusehdot on tällä hetkellä määritelty liian tiukasti. Omakin ajatukseni on, että aktiivisuuden osoitukseksi pitäisi riittää normaali ahkeruus ja aktiivisuus. Myös eduskunta vaati hallitusta seuraamaan, että kaikilla aktiivisilla työttömillä varmasti on mahdollisuus täyttää aktiivimallin ehdot. Siksi hallitus esittää osana kompromissia, että käynnistämme kolmikantaisen valmistelun tavoista, joilla työtön voi osoittaa aktiivimallin mukaisen aktiivisuutensa, pääministeri Juha Sipilä kirjoittaa.

– Työntekijäpuolella työttömien aktiivimalli on koettu kiky-sopimuksen vastaiseksi leikkaukseksi työttömyysturvaan. Tämä nousi esiin erityisesti PAM:in hallituksen käydessä tiistaina vieraana luonani Kesärannassa. Hallitus ei ole tarkoittanut aktiivimallia leikkaukseksi, vaan tarkoitus on ollut mallin avulla edistää työttömien aktiivisuutta ja sitä kautta lyhentää työttömyyden kestoa. Tarkoituksena on myös ollut, että kun Suomessa on kova työvoimapula, työ löytäisi tekijänsä, hän jatkaa.

Sipilä kertoo tehneensä viime päivien aikana toisenkin johtopäätöksen. Se liittyy työntekijän irtisanomisperusteisiin.

– Kaikki ymmärtävät, että pienet yritykset ovat erilaisessa asemassa isoihin yrityksiin verrattuna silloin, kun työntekijä ei suoriudu tehtävistään.

Sipilä perustelee näin kymmenen työntekijän määrän rajan poistamista irtisanomisen perusteista. Hallituksen tuoreessa esityksessä ei ole rajaa työntekijöiden lukumäärälle, vaan irtisanomisen perusteita arvioitaessa huomioitaisiin työntekijöiden ja yritysten kokonaistilanne sekä yrityksen työntekijöiden lukumäärä.

Pääministeri haluaa myös kommentoida esitystä perusteettomien määräaikaisten työsuhteiden helpottamista pienissä yrityksissä. Hänen mukaansa asiasta on keskusteltu perusteellisesti hallituksessa.

– Silloin nousi esiin huoli siitä, että määräaikaisuuksien helpottaminen heikentäisi nuorten naisten työmarkkina-asemaa. Otan tämän huolen erittäin vakavasti aikana, jona Suomessa syntyvyys on matalammalla tasolla kuin yli sataan vuoteen. Minun olisi erittäin vaikeaa viedä tällaista esitystä eteenpäin ilman, että tasa-arvonäkökohdat huomioitaisiin siinä jotenkin, Sipilä kirjoittaa.

Menot