fbpx
Uutiset

Juha Sipilä: "Keskusta lähtee siitä, että lobbarit pysyvät ulkona. Meidän neuvottelijoissa ei lobbareita ole mukana"

Keskustan väistyvä puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä sanoo, että keskusta toimii samoin kuin hallitusneuvotteluissa neljä vuotta sitten. Keskustan neuvottelijoissa ei lobbareita ole mukana.
Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo, että vääntö alkaa vasta sitten, kun tiedetään, missä talouden raameissa hommaa tehdään. Kuva: Joel Maisalmi
Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo, että vääntö alkaa vasta sitten, kun tiedetään, missä talouden raameissa hommaa tehdään. Kuva: Joel Maisalmi

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä otti kantaa lobbarikysymykseen, kun hän saapui puolelta päivin hallitusneuvotteluihin Säätytaloon.

– Meillä on lähdetty siitä kuin viime hallitusneuvotteluissa, että lobbarit pysyvät ulkona. Silloin kun ryhmät päättävät yhdessä ottaa jonkun kuultavaksi, niin silloin kuullaan. Meidän neuvottelijoissa ei ole lobbareita.

Esimerkiksi sdp:n ja vasemmistoliiton neuvotteluryhmissä on mukana SAK:n ja JHL:n palveluksessa olevia henkilöitä. Vihreitä neuvotteluissa edustanut vaikuttajaviestintätoimisto Miltton Networksin osakkaana oleva Elina Moisio päätti jättäytyä pois neuvotteluista, kun kohu alkoi.

Sipilä korosti, että jokainen ryhmä päättää itse, mutta hän sanoi olevansa samaa mieltä kuin neljä vuotta sitten.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston esittämää lobbarirekisteriä hallitusohjelmaan Sipilä ei näe neuvottelujen suurimpana kysymyksenä, mutta ei äkkipäätään näe mitään vastaankaan asiaan.

Vääntö alkaa, kun tiedetään raamit

Sipilän mukaan yhteistyö hallitusneuvottelujen vetäjän Antti Rinteen (sd.) kanssa on hyvä.

– Hän vetää omalla tyylillään ja minä tuen häntä siinä.

Neuvotteluissa ei ole keskusteltu vielä mitään talouden reunaehdoista. Ilmiöryhmät ovat toistaiseksi keskittyneet luomaan tilannekuvia.

– Vielä ollaan alussa. Me ollaan puolustamassa täällä meille tärkeitä asioita, lapsiperheitä, yrittäjyyttä ja maa- ja metsätaloutta. Olen korostanut porukalle, että nyt rakennetaan luottamusta, loppuviikosta nähdään, miten talouden raamit osuvat yksiin toiveiden kanssa.

Sipilä ei odota tunnelman kiristymistä loppuviikosta, kun vääntö alkaa.

– Hyvässä hengessä tässä on edetty ja luottamusta rakennetaan. Ryhmät ovat toimineet hyvin, mutta todellinen vääntö alkaa, kun tiedetään missä raameissa hommaa tehdään.

Menot