Uutiset

Juhlapaikka muuttaa haaveet todeksi

Siinä missä häät ovat suuri ponnistus hääparille, ovat ne sitä myös juhlapaikoille. Häihin asetetaan usein kovimmat odotukset ja niistä on haaveiltu parhaimmillaan tarhaikäisestä asti.
Kymmenten ellei jopa satojen häävieraiden pyörittäminen on juhlapaikan henkilökunnalle aina haaste, josta ei ilman tarkkoja suunnitelmia selvitä.

Hattulan Petäjä Resortissa häitä tanssitaan tänä kesänä lähes jokaisena viikonloppuna. Juhlapaikkaa varatessa saakin olla ajoissa, jos mielii naimisiin tiettynä päivänä.

– Meille on nyt jo tullut ensi vuodelle varauksia, ensimmäiset tehtiin jo alkuvuodesta. Loppusyksyllä kesäviikonloput on jo aika hyvin varattu täyteen, ellei peruutuksia satu tulemaan, myyntisihteeri Tanja Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan Petäjä Resortissa panostetaan maittavaan ruokaan. Se onkin monissa juhlissa tähtiroolissa.

Koristelut yleensä hääparin vastuulla
Katisten kartano on suljettuna kovimman hääsesongin ajan heinäkuussa, mutta muutamat hääjuhlat sielläkin ehditään tänä kesänä järjestää.

– Tähän mennessä meillä on ollut kolmet häät ja tulossa on vielä saman verran. Ensi vuottakin kysellään jo paljon, Tuula Tapaila kertoo.

Katisissa häät järjestetään yleensä vanhassa tallirakennuksessa, mutta pieniä, intiimejä häitä voidaan juhlia myös kartanon viinikellarissa. Kartanon läheisyydessä sijaitsevassa, hiukan tallia pienemmässä Kruununmyllyssäkin tanssitaan häitä silloin tällöin.

Henkilökunta auttaa hääparia jo juhlien suunnitteluvaiheessa. Pari valitsee mieleisensä ruoat buffet-pöytään ja juhlatilan pöydät sekä tuolit asetellaan parin toiveiden mukaan.

– Koristeluista parit vastaavat itse, se on yleensä heidän toiveensa. Heillä on oma visionsa tiloista, väriteemoista, kukista ja koristenauhoista. Usein lapset on myös huomioitu hyvin, Tapaila sanoo.

Keskiaikaisiin häihin kokonainen possu
Hämeen linnassa juhlitaan vuosittain noin 30 häät. Suurin osa pareista vaihtaa sormuksia luonnollisesti kesällä, mutta linnassa tanssitaan häävalsseja vuoden ympäri.

– Linnahan on talvellakin varsin romanttinen ympäristö, projektisihteeri Mari Vadén sanoo.

Linnan kivimuurien suojassa vietetään paljon perinteisiä häitä, mutta keskiaikainen miljöö tarjoaa mahdollisuuksia myös persoonallisille ratkaisuille. Ravintoloitsija Helena Jokisen mukaan linnassa järjestetään jonkin verran keskiaikaisia ja kustavilaisia häitä.

Teemahäissä henkilökunnan kekseliäisyys sekä tietotaito joutuvat koetukselle. Kaikki yksityiskohdat on hiottu teemaan sopiviksi.

– Henkilökunnalla on aina päällään keskiaikaiset vaatteet, mutta meillä on ollut myös häitä, joissa koko juhlakansa on pukeutunut ajanmukaisesti. Tiedän itse paljon keskiaikateemasta, mutta usein tällaiset hääparit ovat itsekin keskiaikaharrastajia, joilla on paljon omia ajatuksia ja ideoita, Jokinen kertoo.

Tunnelmaa luodaan teemahäihin myös ruoan avulla. Jokisen mukaan häissä on tarjoiltu muun muassa kokonainen possu sekä teeman mukaan valmistettuja lisäkkeitä.

Jokinen on auttanut hääpareja myös ohjelman kanssa. Esimerkiksi Hämeen wanhan linnan kilta ry johdattaa vieraat menneille vuosisadoille silmänkääntäjien, elävöittäjien ja trubaduurien avulla. (HäSa)