Kolumnit Uutiset

Juhlaraha-ministerin emämunaus

Kulttuurikolumni

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) teki hätiköidyn päätöksen peruessaan Suomen juhlarahasarjan julkaisemisen. Taiteen autonomian kannalta kyse on emämunauksesta.

Suomen perustuslakihan takaa, että ”tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu”. Se tarkoittaa, että jokaisella on oikeus harjoittaa taidetta kenenkään siihen ennakolta puuttumatta. Tekijällä on oikeus valita aihe, menetelmä ja ilmaisutapa vapaasti.  

Taidetta on länsimaisessa kulttuurissa totuttu arvioimaan esteettisistä lähtökohdista, ”vain taiteena”.  Ainakaan arvottamisen ei pitäisi perustua sosiaalisessa mediassa syntyneeseen älämölöön.

Nyt ministeri puuttui nololla tavalla tähän taiteen riippumattomuuteen, kun poliitikot laidasta laitaan intoutuivat latelemaan sosiaalisessa mediassa tuohtuneita mielipiteitään. Myös tiedotusvälineet kysyivät asiasta mielipidettä sisällissotaan syvästi perehtyneeltä, ansioituneelta historiantutkijalta – mutta eivät taiteen asiantuntijoilta.

Jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä. Taide voidaan nähdä yhtenä kommunikaatiomuotona, ja sikäli taiteen vapaus edistää myös vapaata mielipiteen vaihtoa yhteiskunnassa.

Tämä ei tarkoita, että valtiovalta voisi sensuroida taidetta tai ruveta määräilemään, minkälainen taide on sopivaa ja mikä ei. Muistaakseni tällaista valikoivaa taidepolitiikkaa harjoitettiin sosialistisen realismin nimellä Neuvostoliitossa, mutta ei kai sentään 2000-luvun EU-Suomessa?

Taiteen vapaus ei tietenkään ole täysin rajoittamatonta. Euroopan ihmisoikeussopimuksen nojalla vapautta voi rajoittaa silloin, kun se on välttämätöntä esimerkiksi yleisen turvallisuuden, alueellisen koskemattomuuden tai terveyden vuoksi.

Lisäksi myös taiteilijalla on vastuunsa. Voidaan puhua taiteen etiikasta ja taiteen moraalista. 

Taiteilija Ilkka Suppasen mukaan teossarjan ideana oli, että kolikolla on kaksi puolta. Olisiko Orpo voinut siis katsoa myös juhlarahan toiselle puolelle ja tarkastella koko viisiosaiseksi suunniteltua sarjaa kokonaisuutena, ennen kuin ryhtyy sensurointipuuhiin?

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic