fbpx
Uutiset

Juhlivasta Tarmosta sinettiseura

Hämeenlinnan Tarmon 110-vuotisjuhlassa muisteltiin menneitä monellakin rintamalla. Eikä syyttä, sillä Tarmo on yksi Suomen vanhimmista seuroista ja lisäksi monen lajin yleisseura. Nykyisin lajeina ovat keilailu, pyöräily, suunnistus, veteraani, voimailu, lentopallo ja yleisurheilu.

Ehkäpä kaikkein tunnetuin ja muistorikkain jaosto on ollut kuitenkin vuonna 1975 lopetettu jääkiekkojaosto meriittinään kaksi Suomen mestaruutta.

Yleisseuran ohjelmassa ovat olleet historian saatossa myös jalkapallo, pesäpallo, nyrkkeily, jääpallo, lentopallo, koripallo, voimistelu ja hiihto. Onpa seuralle ollut vielä ukkojaosto ja poikajaostokin unohtamatta naisvoimistelijoita.

Tarmon järjestämissä tilaisuuksissa on ollut lukuisia merkkihenkilöitäkin. Muun muassa Urho Kaleva Kekkonen osallistui helatorstaina 21.5.1925 korkeushyppyyn ja 100 metrin juoksuun, mutta jäi ilman palkintosijoja.

Juha Itkonen juhlapuhujana

Pääjuhlan juhlapuhujana oli Tarmon oma kasvatti, kirjailija Juha Itkonen, jonka isä Heikki sai hopeaa 4×800 metrin viestissä vuonna 1973.

– Minua jäi harmittamaan, kun jouduin juoksemaan 13-vuotiaana 1000 metriä, kun isä pääsi helpommalla juoksemalla vain 800 metriä, Itkonen totesi puheessaan, joka käsitteli hänen nuoruusvuosien kokemuksiaan seuran yleisurheilu- ja suunnistusjaostoissa.

Hämeenlinnan kaupungin tervehdyksen juhlaan toi puolestaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio, joka kehui seuran tekemää arvokasta työtä kaupunkilaisten hyväksi.

Juhlan avaussanat lausunut Tarmon puheenjohtaja Kalevi Kilpi näki seuran tulevaisuuden valoisana siitäkin huolimatta, että yleisseurojen kilpailijoiksi on tullut paljon yhden lajin seuroja.

– Meillä on hyviä urheilijoita ja lisäksi kasvamassa hyviä junioreita. Seura porskuttaa tasaista tahtia eteenpäin kuin juna. Jos saadaan aktiiviseen liikuntaan joka vuosi vaikkapa vain yksikin sielu, niin se on hyvä juttu. Mitään tarvetta Tarmolla ei ole lisätä eikä vähentää lajivalikoimaa tällä hetkellä.

– Aina jollakin jaostolla on vuoronsa olla seuran lipunkantajana. Tällä hetkellä se on yleisurheilujaosto. Ja myös kaikki se uskollinen talkooväki, joka mahdollistaa erityisesti kilpailujen järjestämisen, puheenjohtaja Kilpi kiitteli.

Yleisurheilujaosto palkittiin

Urheilun keskusjärjestö Valo ja Nuori Suomi ovat myöntäneet Hämeenlinnan Tarmon yleisurheilujaostolle Sinettiseuran arvon. Juhlassa SUL:n seurapalvelujohtaja Harri Aalto toi liiton tervehdyksen julkistamalla seuralle myönnetyn kunnianosoituksen.

– Saadakseen Sinettiseuran arvon, on täytettävä sinettiseuratoiminnan kaksitoista kriteeriä. Tärkein niistä korostaa yksilön omien motiivien mukaista kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa. Aikaa siinä meni reilun vuoden verran, jotta saimme kriteerit eli 60 sivua tekstiä hyväksyttävään muotoon. Sinetti on meille todella tärkeä asia ja hieno tunnustus tehdystä työstä, muistutti yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kirsi-Marja Koskela. (HäSa)

Asiasanat

Menot