Uutiset

Juho Passila hakee classic bodybuildingin mestaruutta

Juho Passilalle classic bodybuilding merkitsee työntäyteistä ja kurinalaista elämää. Passila voitti classic bodybuildingin yli nelikymppisten Masters-sarjan Suomen mestaruuden viime vuonna.
 
– Tavoite on tälle vuodelle sama. Toivoisin itse kovasti lisää kilpailijoita nimenomaan Mastersiin, viime vuosina meitä on ollut vain muutama.
 
Passila on voittanut Masters-sarjassa myös hopeaa sekä yleisessä sarjassa sekä hopeaa että pronssia. Classic bodybuildingissä vippauskonstit ovat suuri riski, koska doping-testi voidaan tehdä käytännössä kilpailijalle milloin tahansa hänen treenikaudellaan.
 
– Kerran testaajat ovat tehneet yllätysiskun kotiin ja kerran minut on testattu SM-kisan jälkeen.
Valitettavasti vippauskonsteja lajissa harrastetaan, mistä osoituksena ovat viimeisen puolentoista vuoden aikana ilmenneet useat käryt. Kilpailijoille on langetettu kahden vuoden kilpailukieltoja, mutta kielto on muuttumassa nelivuotiseksi. Minun puolestani kilpailukielto saisi olla vaikka elinikäinen, puuskahtaa Passila.
 
Passila aloitti kilpailemisen vuonna 2009. Hän sijoittui yleisessä sarjassa kolmoseksi.
 
– Olin harrastanut muutaman vuoden thai- ja potkunyrkkeilyä, mutten ollut kilpaillut lajeissa kilpaillut. Bodybuildingin tuomat haasteet alkoivat kiinnostaa, koska olin harrastanut voimailua jossain muodossa koko ikäni.

Dieetissä pitää olla pelivaraa

Passilan päätähtäin on huhtikuun SM-kisat. Niissä menestyminen avaisi paikan toukokuun EM-kisoihin.
 
– Kisoilla on väliä noin kuukausi, joten valmistautuminen onnistuu paljolti samalla 19 viikon dieetillä ja samoilla treeneillä. Syksyllä ja keväällä on maailmalla GP-kisoja sekä MM- että PM-kisat. Niihin osanottoni ratkaisen fiiliksen mukaan.
 
Passila keskittyy ainakin toistaiseksi kevään kisoihin.
 
– Muutama vuosi sitten otin osaa sekä kevään että syksyn kisoihin, mutta urakka on jatkuvine dieetteineen aika rankka. Olen kisannut nyt viisi vuotta yhtä soittoa, ensi vuonna olen harkinnut pitäväni välivuoden.
 
Passila aloitti tätä kevättä varten dieettinsä muutamaa viikkoa tavanomaista aikaisemmin joulukuun alussa.
 
Kolmessa kuukaudessa Passila on saanut pudotetuksi yhdeksän kiloa. Ennen SM-kisoja on tarkoitus pudottaa vielä 2–3 kiloa.
 
– Painonpudotus onnistuu omalla kohdallani parhaiten hiilihydraattien vähittäisellä alentamisella. Dieetin alussa hiilihydraattien määrä oli 250–300 grammaa päivässä, nyt se on noin 100 grammaa ja dieetin lopulla kolmisenkymmentä grammaa.

Kuntohuippu oikeaan aikaan

Kisaviikon loppuviimeistely ratkaisee kisapäivän kuntoon.
 
– Vaikka perusharjoitukset on tehty, viimeinen viikko ratkaisee, miltä näytän lavalla. En saa olla huippukunnossa vasta kisojen jälkeen seuraavana aamuna tai kisapäivää edeltävänä aamuna, vaan juuri oikealla hetkellä.
 
Viimeinen viikko on paljolti nesteiden tyhjentelyä kehosta ja viimeisten kilojen pudottamista. Punttisalitreenit teen hyvin kevyinä ja pienillä painoilla.
 
– Oma luontainen painoni sopii aika hyvin oman sarjan painorajaan, eikä minun ole tarvinnut turvautua rankkoihin ja nopeisiin painonpudotuksiin. En ole koskaan esimerkiksi joutunut hikoilemaan saunassa tuntikausia saadakseni kilot viime tipassa vähenemään. Hyviä nesteenpoistajia ovat muun muassa kultapiisku-uute ja nokkosuute.
 

Asiasanat

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic