Uutiset

Juho Passila pääsee poseeraamaan MM-lavalle

Kovia saliharjoituksia ja ankaraa dieettiä. Hämeenlinnalainen Juho Passila, 38, tietää, miltä tuntuu valmistautua kehonrakennuskisoihin.

Classic bodybuildingin SM-hopeamitalisti harjoittelee parhaillaan marraskuun 19.-20. päivinä Tallinnassa järjestettäviin MM-kisoihin. Tarkkaa ruokavaliota Passila on noudattanut jo kesäkuun alusta saakka.

-Tänä vuonna olen kilpaillut SM-kisojen lisäksi myös SM-karsintakisoissa. Kotimaan kisat olivat vasta syksyllä, mutta niihin piti alkaa valmistautua jo hyvissä ajoin kesällä, Passila kertoo.

Tamperelaista Classic Gymiä edustava Passila on viihtynyt punttisaleilla jo parisenkymmentä vuotta. Aiemmin myös potku- ja thai-nyrkkeilyä harrastanut voimailija osallistui ensimmäisiin bodauskisoihinsa toissa vuonna. Tulokaskisan voitto ja SM-kisojen pronssi alle 178 sentin sarjassa kannustivat tähtäämään yhä kovempiin koitoksiin.

-Tämänvuotisen SM-hopeani sain alle 180 sentin sarjassa. MM-kisoissa kilpailen uusien sääntöjen mukaan kuitenkin alle 175 sentin sarjassa, Passila selvittää.

Passila ei pullistele hirvittävillä lihaksilla. Suomeen vuonna 2005 rantautuneessa classic bodybuildingissa tavoitellaan urheilullisia muotoja.

-Meillä on lisäksi erittäin tiukka doping-kontrolli. Minut on kerran testattu kotonakin, Passila sanoo.

Pitkiä sarjoja pienillä painoilla

Passilan paino on 77 kilon seutuvilla. Kisoihin hän valmistautuu harjoittelemalla 8-10 kertaa viikossa.

-Myös aamulenkit kuuluvat harjoitteluuni. Salilla treenaan pienillä painoilla pitkiä sarjoja. Pyrin tekemään kuitenkin kaikki harjoitukset mahdollisimman puhtaasti. Ykkösiä (maksimisuorituksia) en tee enää lainkaan, mutta tavoitteenani on hankkia kuitenkin pari kiloa lisää lihasmassaa.

-Kymmenen kiloa painavampana olen kyykännyt 260 kiloa ja vetänyt maasta 265 kiloa. Classic bodybuildingissa pitää olla kuitenkin tarkkana, ettei massaa pääse kertymään liikaa.

Passilan valtteja kisalavoilla on vartalon sopusuhtaisuus.

-Esiintyminen ja poseeraus kaipaavat puolestaan vielä paljon harjoittelua. Minuutin mittainen vapaaohjelma pitää saada näyttäväksi, Passila pohtii.

MM-kisossa mies kohtaa kovia tekijöitä. Joukossa on myös varsinaisen kehonrakennuksen puolelta tulevia körmyjä.

-Tavoitteenani on olla paremmassa kunnossa kuin SM-kisoissa. Varsinaista sijoitustavoitetta en ole kuitenkaan asettanut – MM-kisat jo pelkkänä tapahtumana ovat taatusti hieno kokemus, Passila muistuttaa.

Passilan MM-kisaprojekti ei ole yhden miehen show. Urheilijan taustalla häärii useampikin lajin asiantuntija.

-Jari Keino vastaa ravintoasioista ja vapaaohjelman musiikkiani on passannut Aleksi Haahtela. Tärkeä rooli on myös huoltajallani Matias Romströmillä, joka muun muassa levittää kisavärin kroppaani, Passila kertoo. (HäSa)