Uutiset

Juholtin edessä kivinen tie

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Håkan Juholt voi huokaista helpotuksesta. Puolueen johto tukee häntä ja myös syyttäjä päätti tutkinnan hänen asuntonsa vuokrajupakassa.

Helpolla Juholt ei kuitenkaan tietä ulos löytänyt. Puolueen johto punnitsi hänen asemaansa tuntikausia ennen vapauttavaa päätöstä. Pitkän kokouksen viesti on helppo lukea: toisenlainenkin päätös olisi ollut mahdollinen.

Virallisesti kaikki on hyvin, sillä demaripuolueen johto tukee puheenjohtajaansa yksimielisesti. Toisin sanoen pitkän istunnon päätteeksi sovittiin, että puheet on pidetty, ratkaisu syntynyt ja rivien yhtenäisyyden nimissä sen takana seisotaan.

Ruotsissa keskustelu Juholtin tapauksesta ei kuitenkaan ole alkuunkaan lopussa. Ruotsalaiset aivan ymmärrettävästi kysyvät, onko Juholtista keskeisesti maan asioista vastaavaksi, jos hän ei ota selvää edes kansanedustajan asuntonsa kulujen korvauksen pelisäännöistä.

Pilkasta innostuneet ruotsalaiset hakevat selitystä tietysti siitä, ettei hän ymmärrä millä perusteella asunnon vuokraa tuetaan yhteiskunnan kassasta.

Ruotsissa valtiopäivävaalit ovat vasta 2014, joten Juholtilla on jopa ruhtinaallisesti aikaa kääntää äänestäjien päät tekemällä selväksi, että juuri hänessä on ainesta pääministeriksi.

Paljon hänellä on tehtävää, sillä tällä hetkellä hänen luottamuksensa kansan keskuudessa on romahtanut. Kompastelu petasikin aseita sosiaalidemokraattien kanssa vallasta kilpailevien puolueiden ja ehdokkaiden käsiin.

Juholtin asuminen ja myös matkalaskun epäselvyydet olivat monena päivänä Ruotsin kuumimpia uutisia. Seuraavien vaalien alla on hyvin yksinkertaista muistuttaa äänestäjiä demarijohtajan vanhoista synneistä.

Tilanne on niin mutkikas, että on syytä kysyä, miksei Juholt eronnut tai miksi puolue ei häntä erottanut?

Yksi ilmeisen kantava selitys on se, etteivät demarit halunneet ryhtyä jälleen etsimään uutta puheenjohtajaa. Puolue hävisi vaalit, minkä jälkeen Mona Sahlin mietti hetken asemaansa puoluejohtajana.

Sahlin erosi kuten saattoi laskea. Uuden puoluejohtajan löytäminen on demareille merkillisen tuskainen prosessi. Håkan Juholtin nousu Sahlinin seuraajaksi oli jonkinlainen kompromissi.

Sahlinin lähes pakon sanelema ero jätti puolueeseen suuren aukon yksinkertaisesti siksi, että sosiaalidemokraattien vaivana on johtajapula.

Juholtin tehtävä tästä eteenpäin on aukkoa täyttää. Matka on pitkä, sillä ruotsalaisten silmissä hän on aivan muuta kuin Sahlin saati Göran Persson.

Puolueen on haettava myös paikkaansa puoluekartalla, sillä myös Ruotsissa sosiaalidemokraattisen puolueen tukijalat ovat murentumassa – pelkästään ay-liikkeen puolueelle tarjoama voima on huimasti vähentynyt.