fbpx
Uutiset

Jukka-sääksestä luvattiin löytöpalkkio

Lintututkijoiden ja monien harrastajien suurella mielenkiinnolla seuraama satelliittisääksi Jukka on todennäköisesti menettänyt henkensä.

– Siihen kaikki merkit viittaavat. Kuten myös syyksi, että Jukka olisi takertunut kalaverkkoihin ja hukkunut, arvioi Sääksisäätiön toiminnanjohtaja Juhani Koivu.

Hän perustaa valistuneen näkemyksensä 50 vuoden kokemukseen. Linnun selässä olevasta lähettimestä tuli viimeinen signaali reilu viikko ennen vappua.

– Jäät tekivät lähtöä järvistä juuri silloin ja verkkomiehet laskevat silloin kutuhaukea varten verkkonsa yhdensuuntaisesti rannan kanssa. Verkkoihin jää joka vuosi sääksiä, telkkiä ja koskeloita.

– Kun verkkoon jää sellainen tumppuhauki, joka nostaa verkon pintaan, se on äärimmäisen houkutteleva saalis sääkselle, Koivu kuvaa.

Hänellä on myös arvelunsa prosessin jatkosta.

– Kun kalamies löytää verkostaan rauhoitetun linnun, hän saattaa pelästyä ja luulla joutuvansa liriin. Raato runtataan johonkin kivenkoloon ja ollaan hiljaa asiasta, Koivu suree.

Saharastakin takaisin, miksei Hämeestä

Juhani Koivu vetoaa kuitenkin vastuullisiin kalastajiin ja ihmisiin yleensäkin.

– Haluaisimme vain linnun takaisin, ketään ei syytellä. Etsintäkuulutamme Jukan ja maksamme sadan euron löytöpalkkion, toiminnanjohtaja lupaa.

Raato toimitettaisiin museoon tutkittavaksi, mutta myös taloudellinen intressi on vahva. Satelliittilähetin seurantamaksuineen on noin 5 000 euron arvoinen Sääksisäätiölle.

– Lähetin on sellainen peukalonpään kokoinen klöntti, jolla ei tavalliselle ihmiselle ole mitään arvoa. Vaikka lähetin tai antenni olisi rikki, me pystymme sen korjaamaan.

Aiemmin sama lähetin oli Pete-sääksen selässä. Pete kuoli Saharan autiomaahan vuonna 2007.

– Löysimme Peten neljä kuukautta myöhemmin ja nyt sama lähetin oli kolme vuotta Jukan mukana. Johan nyt jotain, jos sitä ei löydy tiheään asutusta Hämeestä, kun se löytyi Saharastakin!

Koivun mukaan lähetin saattaa olla ihan kunnossakin.

– Jos se on yli 20 sentin syvyydessä vedessä, signaali ei välity. Sama juttu, jos antenni on painunut vaikka maahan, kuten se oli Peten tapauksessa. (HäSa)

Menot