Uutiset

Jukka Salo ripein Ahveniston hölkässä

Vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n Jukka Salo, 29, oli nopein Ahveniston hölkässä, sillä hän käytti 6,8 kilometrin vaativaan reittiin aikaa 22.21. Joken Tallin ja Hämeenlinnan Kisan järjestämässä hölkässä oli mukana 55 osanottajaa.

Yli 30 kertaa järjestetyn kilpailun reittiennätys on Ville Heikkilän (21.38) nimissä parin vuoden takaa.

Karkkilassa asuva Salo oli tyytyväinen alkuvauhtiinsa, jolla hän ratkaisi hölkän nopeasti.

– Alku sujui kevyesti, mutta lopussa jalkoja alkoi painaa. Olen juossut täällä kerran aiemmin, kymmenisen vuotta sitten, kertoi Salo.

Salo uransa parhaassa vauhdissa

Parin viikon päästä Jyväskylässä juostavaan SM-maratoniin valmistautuva Salo on ollut tällä kaudella uransa parhaassa vauhdissa.

– Minulla oli viikolta takana pitkiä lenkkejä. Jatkossa pitää harjoittelua keventää. Karkkilasta ei ole pitkä matka tänne lähiseudun kisoihin. Tänään olisi saanut olla kovempaa vastusta, vaikka toisaalta en olisi ehkä pystynyt lopussa vastaamaan, Salo sanoi.

Salo kilpailee seuraavaksi jo tiistaina.

– Osallistun Vantaan 5000 metrin ratakisaan. Saa nähdä, miten jalat ovat toipuneet siihen mennessä. Tavoitteena voisi olla vaikkapa 15.30–16.00. Juoksin äskettäin ensimmäisessä ratakisassa kymmeneen vuoteen 3000 metriä 9.16. Saman matkan ennätykseni on viisi sekuntia parempi, Salo sanoi.

Salo hakee SM-maratonilta ensisijaisesti ennätystään, mutta mahdollisuuksia voi olla jopa kärkiviisikkoon.

– Maratonin ennätykseni on 2.35.44, jonka alle on tarkoitus juosta Jyväskylässä. Sijoitusta ei voi ennakoida, koska vielä ei tiedä, ketkä ovat lähtöviivalla, Salo tuumi.

Taivainen kakkonen vähillä yöunilla

Salon jälkeen kakkoseksi juoksi Pellon Ponnen Juha-Matti Taivainen, joka tunnetaan parhaiten hiihtosuunnistajana. Taivainen selvitti reitin ajassa 23.12. ja sai tiukan vastuksen Jukka Revolta (23.24). Myös Lammin Säkiän Anssi Huostila (23.30) ja Pakilan Visan Kalle Rytkönen (23.44) olivat puolen minuutin tuntumassa Taivaisesta.

– Juoksuni alkoi kulkemaan lopussa. Olin lauantai-illalla juoksemassa 10 kilometrin kisan. Siitä toipumisen takia tulin tänne vähillä yöunilla. Tämä oli hyvä treeni. Viiden kilometrin jälkeen juoksu alkoi kulkea, sanoi Taivainen.

Taivainen on usein harjoitellut Apparalla, mutta hän ei ole aiemmin kilpaillut siellä.

– Monissa Hämeenlinnan lähialueen kisoissa olenkin ollut mukana. Tämäkin oli oikein mukava kisa. Minulla on isän puolelta paljon sukua Hämeenlinnan alueella, Taivainen kertoi.

Hausjärvellä syntynyt, mutta kolvivuotiaana pohjoiseen muuttanut Taivainen asuu Jyväskylässä, jossa hän opiskelee viimeistä vuotta yliopistossa historiaa. Filosofian maisteriksi valmistuva Taivainen ei vielä tiedä, mitä aikoo tehdä työnään.

– Molemmat vanhempani ovat opettajia, joten olen nähnyt sen homman. En välttämättä halua olla opettaja loppuelämääni. Toisaalta tutkijoilta voi loppua rahat. Historiasta maisteriksi valmistuva saa valmiudet mihin tahansa, mutta toisaalta ei mihinkään, Taivainen sanoi.

Tynkkystä hirvitti mäkinen maasto

Taivainen lopetti hiihtosuunnistuksen jo ennen viime talvea ja keskittyi hiihtoon, mutta flunssa vei kunnon iskukyvyn.

– Minulla ei ollut enää kehittymismahdollisuuksia hiihtosuunnistajana. Olin tehnyt sitä liian pitkään. Suunnistus on nyt päälajini. Seuraavaksi on vuorossa pitkän matkan SM-kisa Pudasjärven Isosyötteellä viikon päästä. Minulla ei taida mahdollisuuksia maailman huipulle suunnistajanakaan, mutta ehkä Suomen huipulle, Taivainen sanoi.

Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden Mirjam Tynkkynen oli nopein nainen Ahvenistolla. Hän voitti alle 60-vuotiaiden sarjan ajalla 30.28.

– Liian mäkinen maasto. Somerolla on tasoista peltoa. Reitti tuntui hurjalta, mutta hyvin jaksoin loppuun saakka, Tynkkynen sanoi.

Hämeenlinnalainen Piia Aro (33.51) voitti naisten yleisen sarjan ensimmäisessä kisassaan. Tarmon Tuula Yrjölä (30.42) vei alle 50-vuotiaiden naisten sarjan. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

29.1.2020