fbpx
Uutiset

Jukolan neuvola muuttaa Vuorentaakse

Jukolan neuvola muuttaa pois Jukolan keskustasta ja siirtyy kahden ja puolen kilometrin päähän Metsäpirttiin, joka on Vuorentaan entisen vanhainkodin talo. Toiminta uusissa tiloissa alkaa ensi vuoden alussa.

Palveluesimies Virva Jäppinen kertoo, että perheitä on tiedotettu tulevasta muutosta jo syyskuusta alkaen. Vanhemmilta on tullut jonkin verran kriittistä palautetta.

-Välimatkaa nykyisen ja entisen paikan välillä on 2,4 kilometriä. Se huolettaa osaa vanhemmista, Jäppinen sanoo.


Bussi kulkee huonosti

Uudistus merkitsee sitä, että Jukolan kerrostaloalueella asuvien neuvolamatka pitenee reilusti. Joiltain alueilta matka pysyy suurin piirtein ennallaan, suunta vain muuttuu. Rääpiälän ja Vuorentaan asukkaiden matka tietysti lyhenee mukavasti.

-Totta kai on harmi, että palvelu siirtyy sivummalle. Vuorentaakse pääsee Jukolasta bussilla numero 14, mutta bussi tekee lenkin, ja kulkee aika harvoin, Jäppinen sanoo.

Jäppisen tiedossa ei ole, kuinka monella neuvolan asiakkaalla on käytettävissään auto. Sen hän on kuullut, että osa äideistä on jo suunnitellut kimppakyytejä ja -kävelyjä.

Jäppinen ja lasten ja nuorten palvelujen tilaajapäällikkö Jari Pekuri perustelevat muuttoa ennen kaikkea sillä, että neuvolan nykyiset tilat ovat ahtaat.

-Jukolan neuvolan käytössä on neljä pientä huonetta. Ryhmätila puuttuu kokonaan. Vuorentakana neuvolan käyttöön tulee viisi työhuonetta ja lisäksi isohko tila, jossa voidaan pitää perhevalmennusryhmiä ja ryhmäneuvoloita ja joka toimii myös odotustilana, Jäppinen selvittää.


Ryhmätila tulee tarpeeseen

Jäppisen mielestä yhden lisähuoneen saaminen on tärkeää, sillä Jukolan alue tarvitsisi yhden terveydenhoitajan lisää. Nykyään terveydenhoitajia on neljä. Lisäksi ryhmätila on tärkeä, sillä ryhmätoiminta neuvoloissa on nykyään lakisääteistä.

Viidennestä vakituisesta terveydenhoitajasta ei ole tässä vaiheessa tietoa, mutta viidennelle huoneelle on heti käyttöä, sillä yksi Ojoisten terveydenhoitajista alkaa käydä Vuorentaan neuvolassa ensi vuonna noin kahtena päivänä viikossa.

Kyse on hoitajasta, joka vastaa Jukolan alueeseen kuuluvista Rääpiälän ja Lakeen sekä osasta Hirsimäen perheistä. He ovat viime keväästä lähtien käyneet Ojoisten neuvolassa, koska Jukolan neuvolassa ei ole tarpeeksi terveydenhoitajia vastaamaan koko alueen neuvolapalveluista.

Nyt nämä Rääpiälän ym. alueiden perheet pääsevät takaisin Jukolan neuvolan asiakkaiksi.

Jari Pekurin mukaan tärkein syy sille, että neuvola siirtyy nimenomaan Vuorentaakse, on kaupungin kasvusuunta.

-Tässä on ennakoitu sitä, että siihen suuntaan on kaavoitettu paljon tontteja. Lapsiperheiden määrä lisääntyy muutaman vuoden kuluttua. Siitä lähtökohdasta neuvola on ikään kuin oikeammassa paikassa.


Yhteistyötä päiväkodin kanssa

Toinen tärkeä syy on Pekurin mukaan se, että neuvola muuttaa paikkaan, jossa toimii ennestään päiväkoti.

-Se hyödyttää lapsia, ja työntekijät voivat kehittää yhteistyökuvioita. Lastentarhanopettajat ja terveydenhoitajat tekevät osittain samantyyppisiä arvioita lapsen kehityksestä. Onko kummankin ammattikunnan järkevää tehdä samat arviot? Joitakin toimintoja on järkevä yhdistää.

Vuorentaan yksikössä toimii nyt kaksi ja pian kolme Ahveniston varhaiskasvatuskeskuksen osastoa. Yksi osasto tulee vieläpä samaan kerrokseen (eli kakkoskerrokseen) neuvolan kanssa.

Jukolan neuvolan tulevissa tiloissa on tehty pintaremonttia. Myös ilmanvaihtoremontti on tehty sen jälkeen, kun vanhainkoti muutti tiloista pois. Nyt tilat alkavat pian olla muuttokunnossa.

Virva Jäppisen mukaan muuttoruljanssin ei pitäisi juurikaan hankaloittaa neuvolan toimintaa.

-Voi olla, että neuvola joudutaan yhtenä päivänä pitämään osittain kiinni. Silloin voidaan antaa tarvittaessa aikoja Ojoisten neuvolasta.

Neuvolan muutto koskee enintään 800:aa lasta ja arviolta 400:aa perhettä.

Luolajalaiset kuuluisivat oikeasti Jukolan neuvolaan, mutta viime keväänä heidät siirrettiin keskusneuvolan asiakkaiksi, koska Jukolassa ei ole tarpeeksi terveydenhoitajia. Luolajalaisten tilanne ei muutu muuton yhteydessä, vaan vasta sitten, kun Jukolan neuvolaan saadaan yksi hoitaja lisää. (HäSa)

Menot