Uutiset

Jukolan päiväkoti läpivalaistaan perin pohjin

Tunteet käyvät usein kaupungin tiedotustilaisuuksissa kuumina, mutta harvoin niissä itketään. Tiistaina Jukolan päiväkodin sisäilma- ja kosteusongelmien takia järjestetyssä illassa kyynelehti kaksi äitiä ja punoittavia silmäpareja nähtiin enemmänkin.

– Minulla on allergisia taipumuksia, ja minulla käy henkeen, kun tuon lapseni tänne aamulla ja siihen ei mene kuin hetki, sanoi eräs äiti nieleskellen kaksituntisen tilaisuuden loppumetreillä.

Tekme teki Jukolan 114-paikkaisessa päiväkodissa kosteustarkastuksia ensimmäisen kerran vuonna2010 henkilökunnan valitettua oireita. Mitään hälyttävää ei löytynyt.

Sairastelun jatkuessa kaupunki palkkasi Ositum -nimisen yrityksen analysoimaan rakennuksen ongelmia. Viime lokakuussa julkaistun raportin mukaan päiväkodista löytyi 2-etyyli-1-heksanolia, bentsaldehydia, naflaleenia ja tolueenia.

Maaliskuussa 2012 Finnmap Consulting oy on alkanut tehdä päiväkodissa mm. mikrobimittausta, pölytutkimusta ja paine-eromittauksia.

– Ikävä kyllä edellisen tutkimuksen tulkinnan kanssa oli ongelmia. Nyt haluamme tehdä uuden tilannekatsauksen, sanoi Linnan Tilapalveluiden kiinteistöpäällikkö ja kaupungin sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Petri Ylämurto.

Heinäkuussa tutkitaan rakenteet

Tilaisuuden aluksi Finnmapin terveysteknikko Jukka Kärkkäinen selvitti tunnin verran edellisen tutkimuksen antia. Hän kyseenalaisti sekä tutkimuksen tekotavan että analyysin.

– Jos on tehty arvio, jossa sanotaan, ettei arvoa pystytä määrittämään, niin se on aivan älytön tilanne. Olen soittanut kyseisille tutkijoille tänään ja he vetäytyvät arvioistaan, sanoi Kärkkäinen.

Paikalla olleet noin 15 vanhempaa ihmettelivät, miksi huono tutkimus on yleensä tilattu.

– Siitä voi osittain syyttää minua. Meillä ei ollut aikaisempaa kokemusta firmasta. Nyt on, emmekä käytä sitä enää uudestaan, sanoi tekninen isännöitsijä Timo Kujanpää.

Finnmapin sisäilmatutkimuksen tiedot saadaan valmiiksi todennäköisesti vapun jälkeen. Päiväkodin rakenteiden, lattioiden, seinien ja kattojen, tutkinta alkaa heinäkuussa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kesällä Jukolan päiväkodissa ei ole päivystystä, sanoi palvelusuunnittelija Matti Putkonen.

Mitä uusi selvitys sitten paljastaakaan, toimenpiteisiin päästään aikaisintaan syyskuussa.

– Emme me jaksa enää puolta vuotta tätä katselua. Kaikki keinot alkaa olla käytetty. Isovanhemmat valjastettu ja oma työpaikka vaarassa tytön sairastelun takia, huokasi toinen äiti.

Lasten oireista kartoitus

Lasten ja nuorten palvelujen tilaajapäällikön Antti Karrimaan mukaan Jukolan päiväkodin lapsille ei ole mietittynä väistötilaa, jos nykyinen rakennus menee peruskorjaukseen.

– Mitään visiota ei ole, mutta ei meillä ollut Tuomelan koulunkaan kohdalla. Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja, sanoi Karrimaa.

Yksi vaihtoehto voisi olla Kanta-Voutilan vanhainkoti, mutta päätös sen uusiokäytöstä tehdään vasta keväällä. Todennäköisesti päiväkodin kahdeksan ryhmää ripoteltaisiin ympäri kaupunkia. Uuden päiväkotikiinteistön hinnaksi Karrimaa arvioi noin 4 miljoonaa euroa.

Ylämurto muistutti toisesta taloudellisesta realiteetista, kaupungin kiinteistöjen 40 miljoonan euron korjausvelasta.

Ilta päättyi laihoilta tuntuviin sopimuksiin. Koska lasten oireilusta ei ole vanhemmilta aikaisemmin kysytty, kerää kaupunki siitä nyt tietoa.

– Laitetaan kysely liikkeelle jo tämän viikon aikana, lupasi Putkonen.

Kaupungin edustajat suostuivat myös toiseen vanhempien pyyntöön. Seuraavaa tiedotustilaisuutta ei järjestetä kahden päivän vaan kahden viikon varoitusajalla. (HäSa)

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic