fbpx
Uutiset

Julian Smithillä on toivoton tehtävä paimentaa brittikonservatiivit ruotuun brexit-väännössä – "Olen kuolemanväsynyt"

.
Konservatiivisen parlamenttiryhmän pääpiiskuri Julian Smith saapui Britannian hallituksen istuntoon viime viikon tiistaina. Kuva: ANDY RAIN
Konservatiivisen parlamenttiryhmän pääpiiskuri Julian Smith saapui Britannian hallituksen istuntoon viime viikon tiistaina. Kuva: ANDY RAIN

Raskas taakka painaa Julian Smithin niskan kumaraan.

Smith on Britannian parlamentin suurimman puolueen, konservatiivien ‘chief whip’ eli pääpiiskuri. Hänen tulisi jollakin opilla saada puolueen rivit ojennukseen kaoottisessa brexit-taistossa.

Tehtävä vaikuttaa toivottomalta. EU-eron käsittely on johtanut konservatiivipuolueen “sisällissotaan”.

– Olen kuolemanväsynyt. Neuvottelen keskeytymättä kollegojeni kanssa enkä kykene heitä vakuuttamaan. Se on turhauttavaa, Smith valitti BBC:n haastattelussa, joka ajettiin ulos maanantai-iltana.

“Ei kommenttia”

Brexit on sekoittanut Britannian politiikan totutut kuviot. Pääpiiskureilla ei ollut ennen tapana laukoa mielipiteitään julkisuudessa. “Ei kommenttia”, oli yleisin kommentti heidän suustaan.

Nyt Julian Smith avautui BBC:n haastattelussa hätkähdyttävällä tavalla.

Smith arvosteli Theresa Mayn hallituksen ministereitä “pahimmaksi esimerkiksi huonosta hallituskurista Britannian poliittisessa historiassa”.

Smithin mukaan osa ministereistä istuu hallituspöydässä ja yrittää samalla horjuttaa parhaansa mukaan pääministeriä.

Mutta Julian Smith ei epäröinyt arvostella myöskään pääministeriä.

Smithin mielestä Mayn olisi kevään 2017 ennenaikaisten parlamenttivaalien tappion seurauksena pitänyt ottaa suunta kohti pehmeämpää brexitiä. Sen sijasta May jatkoi jääräpäisesti valitsemallaan tiellä.

Mukavan miehen maineessa

Smith olisi halunnut Britannian jäävän EU:n jäseneksi. 47-vuotias Julian Smith on skotti, jonka vaalipiiri on Yorkshiressa. Häntä pidetään mukavana, huumorintajuisena ja lojaalina.

Smithin mukavan miehen maine sai kolauksen viime kesänä, kun paljastui, että Smith oli kehottanut salassa konservatiivikansanedustajia olemaan välittämättä parlamentin perinteestä, jotka kutsutaan nimellä “pairing”.

Se tarkoittaa sitä, että viimeisillään raskaana oleva nainen tai sairaana oleva edustaja voi jäädä turvallisin mielin pois tärkeästä äänestyksestä. Pääpuolueet ovat sopineet, että tällaisessa tapauksessa kilpailevan puolueen yksi edustaja ei osallistu äänestykseen.

Tammikuun brexit-äänestyksessä työväenpuolueen synnytystä odottanut Tulip Siddiq ei tämän vuoksi luottanut pairing-sopimukseen. Hän siirsi sovittua keisarinleikkausta pari päivää eteenpäin, että pääsi äänestykseen.

Keppiä porkkanan sijasta

Smithin edeltäjä Gavin Williamson oli aivan eri kaliiberin mies. Hän tarjosi työtehtävän mukaisesti mieluummin keppiä kuin porkkanaa. Nyt Williamson on puolustusministeri.

Pääpiiskurit ovatkin olleet useimmiten Williamsonin kaltaisia sotilastyyppejä, jotka uhkaavat paljastaa puoluejäsenistä ikäviä juttuja, jos nämä eivät suostu alistumaan puoluekuriin.

Pääpiiskuri Smithillä on kolme varapääpiiskuria ja tusinan verran muita piiskureita. Siitä joukosta löytyy brexit-asiassa edustajia joka lähtöön.

Yksi heistä, EU-myönteinen Nick Boles erosi myöhään maanantai-iltana tehtävistään sen jälkeen kun parlamentti oli äänestänyt kumoon kaikki neljä ehdotusta, joilla haettiin vaihtoehtoa hallituksen brexit-sopimukselle.

– Puolueeni kieltäytyy tekemästä kompromisseja. Joudun täten valittaen toteamaan, ettei voi enää tehdä töitä tälle puolueelle, Boles sano.

Nick Boles tviittasi myöhemmin, että hän jatkaa parlamentissa “itsenäisenä, progressiivisena konservatiivina”.

Piiskurit

Whip eli piiskuri on parlamenttiryhmän valitsema henkilö, joka pitää huolen siitä, että ryhmä pysyy yhtenäisenä parlamentin äänestyksissä. Piiskurit paimentavat myös parlamentin jäseniä olemaan paikalla tärkeissä äänestyksissä.

Englantilainen termi whip on peräisin metsästyksestä. In-whipper oli metsästäjän apulainen, joka piti huolen siitä, etteivät metsästyskoirat lähteneet vaeltelemaan laumasta erilleen.

Piiskurit yhdistetään yleensä Britannian parlamenttiin, mutta niitä on monissa muissakin maissa. Useat niistä englanninkielisiä maita tai ne ovat olleet brittiläisen imperiumin osia.

Britannian parlamentin pääpuolueilla on useita piiskureita.

Pääpiiskuri (chief whip) on vaikutusvaltainen henkilö. Hallituspuolueen pääpiiskuri on hallituksen äänivaltainen jäsen.

Hallituspuolueen pääpiiskurin virka-asunto on Downing Street 12:ssä eli pääministerin virka-asunnon vieressä Lontoossa.

Menot