Uutiset

Julistukset eivät ole keskustelua

Kiitokset Hämeenlinnan seurakunnan ja rovastikunnan nuorisotyön väelle vastauksesta (4.4.). Tahdon heti kärkeen sanoa, etten kyseenalaistanut heidän haluaan tarjota nuorille raamattuopetusta ja kristittyjen yhteyttä yleensä. Hämmästelin kuitenkin sitä, että he olivat valmiit julistamaan omaa kantaansa päättämällä työntekijäporukassa boikotoida Maata näkyvissä -päiviä, Pohjoismaiden suurinta kristillistä nuorisotapahtumaa. Seuraushan on juuri se, että nuorilta evätään hyvä tilaisuus opetukseen ja toisten kristittyjen nuorten tapaamiseen.

Oman seurakunnan antama hengellinen ravinto on aina tärkeintä. Silti erityisesti nuorten kohdalla laajemmat yhteydet, ihan vain sen näkeminenkin, että Suomessa on tuhansia ja taas tuhansia muitakin kristittyjä teini-ikäisiä, on erittäin arvokasta.

Tilaisuus tähän jää nyt työntekijöiden kannanoton välineeksi. On turha sanoa, että kuka tahansa voi mennä itse minne haluaa. Yhteiskuljetukset ovat helppo, edullinen ja turvallinen tapa, joka monen kohdalla käytännössä mahdollistaa koko retken.

En myöskään kyseenalaista sitä, etteikö moni naispappeuden kannattajakin olisi sitoununut kirkkoon ja sen oppiin. Mutta yhä pitää paikkansa se, että merkittävää osaa aktiiviseurakuntalaisista ollaan hätistämässä pois ei-toivottuina, mikäli he eivät tahdo muuttaa uskonnollista vakaumustaan – tai ainakin pitää sitä visusti piilossa. Kyse ei ole pelkästään ”vanhojen jäärien” touhuista; myös Hämeenlinnan seudun nuorissa kristityissä on vanhalla virkakannalla olevia.

Kirjoittajien vetoaminen kirkon ”oppiin kaikkien ihmisten yhtäläisestä arvosta” kuulostaa ikävästi syytökseltä, jonka mukaan naispappeuden vastustaminen on lopulta vain tasa-arvon, jopa naisen ihmisarvon kieltämistä.

Olen kuitenkin varma siitä, että ystävilläni Sarasteella, Asikaisella ja Airolalla on enemmän kuin riittävästi teologista ymmärrystä käsittääkseen, että kyse on nimenomaan opillisesta, teologisesti perustellusta näkemyksestä. Tämän tosiasian sysääminen syrjään ei auta herättämään kirjoittajien toivomaa keskustelua – ellei sitten keskustelulla tarkoiteta yhä selvempää ja laajempaa toisinajattelijoiden tuomitsemista. Toivon, että tätä ei haettu.

Mitä tulee Hyvinkäällä sattuneeseen ”syrjintätapaukseen”, josta nimimerkki ”HäSan lukija Hyvinkäältä” väittää minun esittäneen puolitotuuksia: Perustin itsekin väitteeni paikalla olleiden lausuntoon. Se on löydettävissä ainakin netistä osoitteesta www.sley.fi/html/fi/1173169714628851350.html.

Antti Valkama

lähetys- ja aikuistyön johtokunnan jäsen

Hämeenlinna

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic