Uutiset

Julkkikset eivät ole keskustelun este

”Viihteellistyminen uhkaa jyrätä asiakysymykset vaaleissa”. Siinä Helsingin Sanomien torstain etusivun pääotsikko. Lehden sisäsivulla politiikan tutkija, dosentti Sami Borg Tampereen yliopistosta pohtii, mikä vaikutus julkisuuden henkilöiden ryhmittymisellä presidenttiehdokkaiden taakse on tammikuun presidentinvaaleihin.

Sami Borgin näkemyksen mukaan julkkikset viihteellistävät politiikkaa. Puolueet – totta puhuen ennen muuta ehdokkaiden vaalitoimistot – ruokkivat Borgin mielestä käsitystä siitä, että asiaperusteita voidaan painaa syrjään, kun äänestäjä ratkaisee kenelle ehdokkaalle hän äänensä antaa. Borg laskee julkkisten petaavan tilaa tunteen varassa äänestämiselle.

Pääehdokkaista keskustan Matti Vanhasen tukilistan julkkikset paljastetaan vasta lokakuun lopussa, kun Vanhanen kampanja virallisesti käynnistyy. Tarja Halosen tukijoita ovat muun muassa Kaari Utrio, Jukka Virtanen ja Esko Roine. Kokoomuksen Sauli Niinistön lippua kantavat muun muassa Anita Hirvonen, Ritva Santavuori ja Timo Jutila.

Kampanjatoimistot eivät houkuttele julkkiksia vaalivankkureihin ilman kirkkaita tarkoitusperiä. Kun varsinkin tähtien kaikki teot tuodaan julkisuuteen, päämäärä on hakea julkkiksen siivellä huomiota omalle presidenttiehdokkaalle. Kun ehdokkaan taustalla on tuttuja naamoja, äänestäjä voi tuntea liittyvänsä vaaleissa osaksi yhtä suurta perhettä, jolla on yksi suuri päämäärä: voitto presidentinvaaleissa.

Käynnistymässä on jälleen tuttu keskustelu julkkiksista, vaaleista ja politiikasta. Kaiken todennäköisyyden mukaan puheet puolesta ja vastaan ovat samaa inttämistä kuin tähänkin asti. Enää ei sentään tarvitse sanoa, että julkisuuden henkilöt ovat tulleet politiikkaan ja varsinkin presidentinvaaleihin jäädäkseen.

Politiikkaa ei pidä missään nimessä liikaa viihteellistää. Yhteisten asioiden hoitaminen on vakavaa työtä, jossa pelissä on viime kädessä Suomen tulevaisuus, maan kehittyminen hyvinvointivaltiona. Politiikka ei ole iskelmien lauleskelua ja jonkin näytelmän vuorosanojen toistelua.

Sami Borg perää – aivan aiheellisesti – presidentinvaaleihin asiapohjaista keskustelua. Miten ehdokkaiden tukijoukkoihin ryhmittyneet julkkikset voisivat mitenkään olla laadukkaan mielipidevaihdon esteenä? Sietää muistaa, että valtaosa ehdokkaiden julkkistukijoista ei tee juuri mitään ehdokkaansa voiton hyväksi.

Median suhtautuminen julkkiksiin ja politiikkaan on ollut aina outo. Politiikan toimittajat moittivat Borgin tavoin puolueita, samaan aikaan lehdet kertovat suurin otsikoin kuinka julkkikset ovat mukana presidentinvaaleissa. Toinen käsi ei oikein tunnu tietävän, mitä toinen tekee. Jos media vaikenisi julkkiksista, presidentintekijät ehkä kääntäisivät julkkiksille kokonaan selkänsä.

Aivan ilmeisesti myös julkkisten vaikutusta äänestäjiin ja tätä kautta vaalien tuloksiin liioitellaan. Mikään tutkimus ei todista, että julkkikset ovat politiikan merkittäviä mielipidevaikuttajia.

Päivän lehti

26.1.2020