Kolumnit Uutiset

Julmaa sivistystä

”Sivistyneeseen yhteiskuntaan kuuluisi, että kaikista sairaista pidetään huolta. On julmaa, ettei näin ole.” Näin lausui lääkäri Ville Holmberg jokin aika sitten Helsingin Sanomissa tarkoittaen Suomessa paperittomina eläviä ihmisiä.

Kommentti pysäytti. Siinä ovat sanat sivistys ja julmuus liian lähellä toisiaan. Hyvä ja paha riidoissa.

Hyvinvointiyhteiskunnan rapautumisesta on puhuttu iät ja ajat, mutta sivistys haiskahtaa käsitteenä suorastaan muinaiselta. Silti, jos suomalaiselta asiasta kysyy, vastaa hän todennäköisesti automaattisesti ja silmää räpäyttämättä elävänsä sivistysvaltiossa.

Ryhdyin keräämään materiaalia Holmbergin kommentin hengessä.

Muutamassa päivässä työpöytä oli peittynyt lehdistä repäistyihin uutispätkiin. Esimerkkien löytämiseksi ei tarvinnut tarttua yhteenkään iltapäivälehteen tai Seiskaan. Eikä vierailla keskustelupalstoilla.

Sivistyneeseen yhteiskuntaan ei kuulu, että rasismin tutkijat pyöristävät sanojaan tai piiloutuvat julkisuudelta henkilöönsä kohdistuvan uhkailun pelottamana. Siihen ei myöskään kuulu, että työttömistä joka kolmas on joutunut tinkimään rahapulan takia tarvitsemistaan lääkkeistä.

Sivistyneessä yhteiskunnassa 60 000 nuorta ei pääse putoamaan kaikkien palvelujen ja järjestelmien rakosista tyhjän päälle eivätkä naiset hakkaa päätään lasikattoon tasa-arvon puutteessa. Entä lapset, kaikkein puolustuskyvyttömimmät? Lastensuojelu ei toimi, koska valtaosa suomalaisista pelkää lastensuojeluilmoituksen tekemisen olevan synonyymi huostaanotolle.

Kansalaisille uskotellaan, että kansalaisaloitteella voi vaikuttaa asioihin, vaikka näin ei todellisuudessa ole. Se on julmaa. Kuten sekin, että TE-keskusten puhelinjärjestelmä muodostuu ylittämättömäksi esteeksi työttömän ja hänelle kuuluvien ruoka- ja vuokrapennosten väliin. Esimerkkien listaa voisi jatkaa pitkään.

Sivistyksen sisällöstä on erilaisia käsityksiä, opettaa sivistyssanakirja. Sivistys tarkoittaa ainakin kasvatuksen kautta omaksuttua tietoa, henkistä kehittyneisyyttä ja avarakatseisuutta. On olemassa muodollista sivistystä, humanistista ja luonnontieteellistä sivistystä, yleissivistystä sekä akateemista sivistystä.

Sanakirja ei tunne – vielä – vallalla olevaa valesivistystä, jolla tarkoitetaan ihmisen kunnioittamisen loppumista pisteessä, jossa törmätään rahaan ja valtaan.

Työpöydän toiselle reunalle muotoutui pieni, erillinen saareke. Tai noh, kaksi uutispätkää. Toisessa kerrottiin Suomen liittyvän Unescon aineettoman kulttuurin suojelemista koskevaan yleissopimukseen. Listalle on jo ehdotettu mm. suomenpystykorvaa, sahtia ja kaustislaista kansanmusiikkia.

Toisessa lehtileikkeessä luki, että joensuulainen Jokelan kiinteistö on ehdolla Euroopan uhanalaiseksi kulttuuriperintökohteeksi, joka tarvitsee suojelua gryndereitä vastaan.

Odottamaton oli tapahtunut. Jossakin valesivistyneessä ajassamme lymyää sittenkin vielä aitoa sydämen sivistystä, jota voisi kai myös viisaudeksi kutsua.