Uutiset

Juna menee - herätys Hämeenlinna!

Kuten olemme saaneet myös Hämeen Sanomista lukea, on VR päättänyt lopettaa Pendolino-yhteydet Hämeenlinnasta Lahti-Kerava-oikoradan valmistuessa vuonna 2006. Päätöksessä on merkille pantavaa se, että Hämeenlinna on nykyisistä asemista ainoa, jossa Pendolino ei jatkossa pysähdy.

Haluaisin kommentoida asiaa VR:lle ja toisaalta Hämeenlinnan päättäjille.

VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkinen kertoo päätöksen syiksi mm. sen, että Pendolino-junissa kuukausilipulla matkustavia on ollut Hämeenlinnasta vain muutama. Väite ei pidä paikkaansa, sillä monet IC-kuukausilipun ostajista käyttävät myös Pendolinoa ja maksavat vaadittavan lisämaksun jokaisesta matkasta erikseen junassa. Kuukausilippujen hinnoittelusta johtuen tämä tulee selvästi halvemmaksi, jos Pendolinoa ei käytä joka matkalla, mikä nykyisten aikataulujen puitteissa on ollut vaikeaa.

Lisäksi jokaisella Pendolino-vuorolla on runsaasti myös kertalipulla matkustavia. VR:ltä haluaisinkin todellisia tietoja matkustajamääristä, enkä piiloutumista liikesalaisuuden taakse (HäSa 1.12.2005) – VR on valtion omistama yhtiö ja monopoliasemassa raideliikenteessä.

Hämeenlinnan seudun päättäjille totean, että uneliaisuuttanne ei voi kuin ihmetellä. Hämeen liiton ja Kehittämiskeskus Oy Hämeen edustajat sekä kaupungin johto kommentoivat kaikki asiaa lehdessä yhtä hämmästyneinä.

Hämeenlinnan kaupunginjohtajaa Tapani Hellsténiä ei voi muusta kiittää kuin rehellisyydestä: asia tuli täytenä yllätyksenä.

Herätys Hämeenlinna! Kaikki VR:n tekemät ratkaisut ovat enemmän tai vähemmän poliittisia. Mikseivät yllä mainitut tahot ole aktiivisesti huolehtineet tehtäviensä mukaisesti Hämeenlinnalaisten ja seutukunnan asioiden ja etujen ajamisesta?

Miksi on jääty odottamaan, että joku ehkä joskus kysyy hämeenlinnalaistenkin mielipidettä?

Muutoksista on nyt jo tiedotettu, mutta uudet aikataulut eivät ole vielä valmiina ja käytössä. Vaikkakin myöhässä, niin viimeistään nyt kaupungin johdon, Hämeenlinnan seudun kansanedustajien ja muiden yhteisten asioidemme hoitajien on vaikutettava asiaan.

Paikalliset kasvuhankkeet ja aluerakennestrategiat ovat utopioita ja pilvilinnoja, jos Hämeenlinnan seutu ei kykene varmistamaan asemaansa valtakunnallisessa päätöksenteossa. Jään odottamaan nopeita ja konkreettisia toimia.

Ville Kivelä

Hämeenlinna

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic