Kolumnit Uutiset

Juna menee ohi, samoin viesti

Kun viestejä vilisee nyt enemmän kuin ikinä, on helppo nähdä, että viestinnän professori Osmo A. Wiio oli oikeassa nelisenkymmentä vuotta sitten laatimine “lakeineen”.

Ensimmäinen kohtahan kuuluu: “Viestintä yleensä epäonnistuu – paitsi sattumalta.” Ensimmäinen alakohta tylyttää: “Jos viestintä voi epäonnistua, niin se epäonnistuu.”

Varmimmin epäonnistuu, kun esittää strutsia. Työntää pään hiekkaan ja on kuin ei olisikaan. Viestimättömyyskin on viesti, ja vahva viesti onkin.

Tuoreen esimerkin tarjosi Maavoimien esikunta. Sehän päätti jo tammikuussa lakkauttaa Panssariprikaatin vaikutusalueella hurjalla tahdilla keikkoja takoneen Panssarinyrkki-orkesterin.

Ryhdikästä olisi ollut kertoa päätös perusteluineen julkisuuteen, ennen somekohua. Kiinnostava tieto kun tulee useimmiten ennen pitkää julki, eikä se silloin pimittäjäänsä mairittele.

Syvän rauhantilan vallitessakin sosiaalinen media on yksi taistelukentistä. Kun somessa nousee kahakka, ovat myös isot yritykset äkkiä puolustuskannalla.

Hämeen Sanomat antaa niin kauan tilaa esimerkiksi kansalaisten VR-vastaiselle liikehdinnälle kuin sitä merkittävästi esiintyy. Kyllä VR:kin on silti omat näkemyksensä julki saanut, myös yhä jatkuvassa väännössä Hämeenlinnalta viedyistä junavuoroista.

En tiedä tarkkaan, millainen on armeijan tai junayhtiön viestintäohjeisto, mutta se lienee aika lailla monisanaisempi kuin oma ohjeeni: Tiedota! Kun on kerrottavaa, on kerrottava.

Huomenillalla järjestetään eräillä pääradan asemilla protesti ohi sujahtavia junia kohtaan. VR kertoi kantansa nokkelasti jo etukäteen. (Viestintäoppaat puhuvat proaktiivisesta kriisiviestinnästä.) Tiistaina saamassani meilissä VR Groupin viestintäpäällikkö tarjosi “faktoja pääradan junaliikenteestä”.

VR:n pääviesti on taas kerran, että matkojen nopeutus on lisännyt matkustamista voimakkaasti. Eli mitä enemmän junissa on pitkämatkalaisia, sitä tuottoisampaa.

VR:ltä käy myös naiivi viestintä. Tammikuun lopulla saapui sähköposti otsikolla “VR vastaa hämeenlinnalaisten toiveisiin: lisää suoria junavuoroja”.

HäSa:n uutisen otsikoksi tuli: “VR lisää suoria taajamajunavuoroja”. Juttu korosti, että keskustelu VR:n lakkauttamien junavuorojen palauttamisesta jatkuu ja jatkuu.

Kunkin oma totuus on osatotuus. Lehden tehtäviä on kirjoittaa se auki lukijoilleen.