Uutiset

Junaliikenteen avaaminen kilpailulle etenee - liittojohtajat vaativat henkilöstön ottamista mukaan valmisteluun

Helsinki
05.06.2018, 14:59

Talous

VR alkaa siirtää toimintojaan eri yhtiöihin jo tänä vuonna, kun junaliikenteen avaaminen kilpailulle etenee. Tavoitteena on, että kilpailutettu liikenne alkaa kesäkuussa 2022. Muutos aloitetaan Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä.
VR ja liikenneministeriö kertoivat päässeensä sopuun muutoksen valmistelusta. VR:n kalustoa ja kiinteistöjä siirretään liikenneministeriön alaisuuteen perustettaviin yhtiöihin, jotka pyritään saamaan toimintaan vuoden loppuun mennessä.
Kalustoyhtiöön siirretään Etelä-Suomen taajamaliikenteessä käytettäviä junia sekä kaluston varaosat. Kiinteistöyhtiöön siirretään muun muassa VR:n omistamat Helsingin varikon rakennukset.
Yhtiöt sopivat kaluston ja tilojen vuokraamisesta siirtymäkauden ajaksi. VR luopuu myöhemmin myös Helsingin asema-alueesta.
Lisäksi VR yhtiöittää koko kaluston kunnossapitotoiminnot erilliseen yhtiöön VR-konsernin sisällä. VR kehittää yhtiötä itsenäiseksi ja luopuu sen omistuksesta ennen kuin kilpailutettu liikennöinti alkaa.
– Tällä mallilla varmistetaan rautatieliikenteen sujuvuus ja kilpailukyky sekä mahdollistetaan kilpailun avaaminen vaiheistetusti, sanoi VR-Yhtymän toimitusjohtaja Rolf Jansson tiedotteessa.

”Henkilöstön asema ja työehdot turvattava”

Hallitus päätti rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamisesta huhtikuussa. Rautatiealan liittojohtajat tähdentävät, että kilpailu muuttaa alaa suuresti ja tulevista työehdoista pitää sopia yhdessä henkilöstön kanssa.
– On tärkeää, että henkilöstö otetaan mukaan jatkovalmisteluun ja sovitaan pelisäännöt, joilla turvataan työntekijöiden asema sekä työehdot muutostilanteessa, sanoivat Raideammattilaiset JHL:n puheenjohtaja Teppo Järnstedt ja Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki tiedotteessa.
Liittojohtajat kiittelevät sitä, että yhteisymmärrys kilpailun avaamisesta on vihdoin löytynyt ja henkilöstön ympärillä vellova epätietoisuus hälvenee. Kilpailun avaaminen vaiheittain on ammattiliittojen mielestä hyvä ratkaisu.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic