Uutiset

Juokaa maitoa!

Pääministeri Matti Vanhasen raitis esimerkki näyttää purevan. Kauppojen kaljasota on käynyt auttamattoman vanhanaikaiseksi. Maidosta on tehty Jyväskylässä kuumin hintasotatuote. Tällä viikolla maitoa on saanut paikallisesta hypermarketista sentillä litra eli käytännössä ilmaiseksi.

Senttihän pitää pyöristää lähimpään tasakymmeneen eli siis nollaan.

Tätä linjaa pitää jatkaa! Mikä köyhästä kuluttajasta on mukavampaa kuin kuvitella maitobaarien lähtevän mukaan samaan kisaan?

Kun valkea perusraaka-aine on ilmaista, pitäisi baarista irrota valkea pitkä melko olemattomaan hintaan. Pirtelöksikin ilmaistuotteen pitäisi vääntyä vain muutaman sentin lisähinnalla.

Maitobaarien ruohonjuuritasolle märehdityt hinnat kaatavat nopeasti kansantalouden – ei vaan tietysti kaljabaarit ja irkkukuppilat. Kansa raitistuu, jättää tuontipulmat tukkuportaalle, matkailee kotimaassa ja jättää eurot yhteiseen sisämaankiertoon.

Suomenlahden autolauttakanta joutuu miettimään muutakin kuin alkoholipitoisia risteilyohjelmia.

Maitotiloilla ei juuri nyt naurata, vaikkei hintasota suoraan ole maitotilistä pois. Ei siinä lohduta ajatus, että maito saa parasta mahdollista mainosta.

Koko hintasodan on aiheuttanut virolaisen maidon maahantuonti. Maitotilat miettivät jo nyt kannattavuuttaan.

Jos ulkomaisen tuonnin vaikutus siirtyy tuottajahintoihin, yhä useampi maidontuottaja lyö hanskat naulaan. Jos maidon kulutus kasvaa, piikin tekee virolainen halpatuote, ei kotimaisen Mansikin herkku.

Viron Rakverestä tuodun maidon hinta on muuallakin kuin Jyväskylässä kotimaista halvempaa. Koko maassa naapurimaan meijerin maitoa myydään 0,49-0,59 sentin litrahintaan.

Pikkukauppojen kannattavuutta koetellaan uudella hintakilvalla. Kaljasota kaatoi kauppoja jo kesällä, joten näkymät synkistyvät entisestään.

Maitohyllyllä on kaupassa nyt kuluttajalla sormi suussa. Pitääkö suosia kotimaista valkeaa vai tehdä edulliset kaupat? Kotimaisesta joutuu maksamaan normaalisti lähes 80 senttiä litra.

Jos maidosta tulee yhtä hurja kilpailuvaltti kuin kaljasta, sodassa häviää ainakin luomutuotanto. Maito ja vihannekset ovat tuotteita, joiden avulla kansaa on hiljalleen onnistuttu käännyttämään luomun puoleen.

Moni luomumaitoa juonut on huomannut makueron lisäksi myös terveysvaikutuksia, joita ei ole edes osannut odottaa.

Luomumaidon litrahinta on kuitenkin kaupan portaassa nostettu niin korkeaksi, että kuluttajan on vaikea ohjata kättään ilmaisen maidon hyllyltä kohti 1-2 euron litrahintaista luomuvaihtoehtoa.

Maitosodassa on vaikea löytää voittajaa. Ilmiö jää historiaan samanlaisena erikoisuutena kuin ovat jääneet hurjat voin, kahvin ja kaljan alennusmyynnit. Hetken huumaa.

Päivän lehti

3.6.2020