fbpx
Uutiset

Juontaja Axl Smithin salakatseluvyyhti poiki uuden syytteen

Käräjäoikeuden tuomaria syytetään tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Syyte liittyy Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltyyn laajaan juontaja Axl Smithin salakatselurikosasiaan. Kuvituskuva.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on päättänyt syytteen nostamisesta Helsingin käräjäoikeuden käräjätuomaria vastaan tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta.

Syyte liittyy Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltyyn laajaan juontaja Axl Smithin salakatselurikosasiaan, jonka tuomiota useat toimittajat olivat etukäteen pyytäneet.

Käräjätuomarin epäillään syyllistyneen rikokseen, kun hän huolimattomuuttaan päätti toimittaa tiedotusvälineille tuomion kappaleen, johon sisältyi salassa pidettäviä asianomistajien nimiä.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa Smithin tapauksessa viime vuoden helmikuussa. Smith tuomittiin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Smithin myös maksamaan uhreilleen korvauksia 100 000 euroa ja korvaamaan oikeudenkäyntikuluja 50 000 euroa.

Rangaistus tuli 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Uhreja oli yhteensä 29.

Marraskuussa Helsingin hovioikeus päätti pitää tuomion ennallaan. Hovioikeudessa oli kyse vain rangaistuksen pituudesta.

Syyttäjä oli vaatinut kovempaa rangaistusta.

Lievennystä eri perustein

Käräjäoikeus oli osaltaan kohtuullistanut Smithin tuomiota syyttäjän vaatimasta, koska oikeus katsoi hänelle jo aiheutuneen teoista poikkeuksellisen raskaita seuraamuksia. Smith muun muassa menetti työpaikkansa ja joutui voimakkaan negatiivisen julkisuuden kohteeksi.

Hovioikeus ei sen sijaan pitänyt tapauksen saamaa julkisuutta ja sen seurauksia sellaisina seikkoina, joiden perusteella rangaistusta pitäisi lieventää. Hovioikeus antoi käräjäoikeutta suuremman painoarvon Smithin omalle myötävaikutukselle rikosten selvittämisessä.

Tämä oli hovioikeuden mielestä rangaistusta lieventävä seikka.

Toistaiseksi salassa

Käräjätuomarin menettely tuli apulaisoikeuskanslerin arvioitavaksi, kun poliisi ilmoitti asiasta tehdystä rikosilmoituksesta.

Perustuslain mukaan syytteen nostamisesta tuomaria vastaan lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa päättää oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies. Apulaisoikeuskansleri on pyytänyt valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin syytteen nostamiseksi.

Apulaisoikeuskanslerin ratkaisu ja muut asiakirjat ovat toistaiseksi salassa pidettäviä. Asian julkisuutta punnitaan tuomioistuinkäsittelyn alkaessa.

Menot