Uutiset

Juopottelun seuraukset

Valtiopäiväneuvos Esko Helteellä oli 9.12. Hämeen Sanomissa kirjoitus otsikolla Juppilan haaksirikko. Hän kiinnitti huomiota lasten ja nuorten psyykkisiin ongelmiin ja huostaanotettujen lasten määrän kasvuun. Ilmiön syyksi hän ilmoittaa juppikulttuurin. Politikointiin tottuneena hän politisoi asian ja syylliseksi joutuu oikeisto. Helle ei kuitenkaan näe metsää puilta ja viinasta hän ei mainitse mitään.

Tärkein syy lasten ja nuorten psyykkiseen oireiluun on vanhempien juopottelu eikä juppius.

Halvan alkoholin kulutus on jatkuvassa kasvussa. Viinaa juovat isät ja nyt myös äidit, aiheuttaen monenmoista murhetta: tappoja, avioeroja, turvattomuutta ja ennen kaikkea lasten kärsimystä. Kuten tiedetään niin viinaan löytyy aina rahaa.

Viinan juontia edistetään kaikin mahdollisin tavoin, sitä suosivat poliitikot, urheilijat, taiteilijat ja pintajulkkiset. Suomalaisilla ei ole eurooppalaista juomakulttuuria, vaan paremminkin sellainen venäläinen ryypiskelytapa.

Äskettäin nähdyssä Ajankohtaisen kakkosen ohjelmassa päädyttiin yksiselitteisesti usean asiantuntijan suulla siihen, että vanhempien alkoholinkäyttö on tärkein lasten huoltaanoton syy. Samanlainen näkemys on myös minulla toimittuani vuosikymmeniä lastenlääkärinä.

Itse olen kasvanut alkoholisti-isän perheessä, jossa oli alituinen puute eikä olisi selvitty ilman alkoholia yli kaiken vihaavaa äitiä. Juppiudesta ei ollut mitään havaintoa.

Raittiuden ja korkean moraalin vaalijoita ei näy juurikaan yhteiskunnan yläkerroksissa. Hällä väliä-tyyli on vallitsevana. Jorma Ollila on harvoja poikkeuksia, joka toistuvasti on varoittanut viinan vaaroista.

Rolf Nordman

lääket. ja kir. tohtori

Hämeenlina

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic