Kolumnit Uutiset

Juoppo huippu-urheilija on juoppo

Tarkkakorvainen kuuli tuomarin pillin vihellyksen. Se oli merkki käynnistää taas kerran taivastelu huippu-urheilijoiden viinaongelmasta.

Pilli soi, kun suunnistaja Minna Kaupin puoliso – myös huippusuunnistaja – Pasi Ikonen tilitti Keskisuomalaisessa henkisiä ongelmiaan juopotteluineen.

Esiin kaivettiin Mika Myllylä kohtaloineen. Ylen Urheiluruutu esitteli urheilupsykologin, joka todisti huippu-urheilijoiden ankarista paineista.

Jokainen urheilija on vaarassa tulla alkoholistiksi Myllylän tavoin. Paineita tarjoiltiin urheilijoiden juopottelun kaiken kattavaksi syyksi.

Suomi on viinamaa, voisi siis kuvitella, että jotain on jo opittu sairaudesta nimeltä alkoholismi.

Ei ole, ei edes sitä, että alkoholistilla on aina syy juoda. Se kuuluu vakavan sairauden kuvaan.

Selitys on aivan liian tyly ja yksinkertainen palvottujen urheilutähtien käyttöön. Sankari on enemmän kuin ihminen, siksi hänen alkoholiongelmaansa täytyy löytää jalo syy.

Paineet kuuluvat urheiluun. Jos ihminen ei niitä kestä, on parempi sanoa hyvästit urheilulle kuin juoda itseään hengiltä.

Jos urheilu selittäisi urheilijoiden juomista, ongelman ratkaisu olisi äärimmäisen helppoa: juopon pitää lopettaa urheilu ja pää selviää taikaiskulla.

Tähän eivät usko edes valopäät.

Mielenkiintoista, että selitysten mukaan paineet tekevät juuri menestyneistä urheilijoista viinan suurkuluttajia. Paineiden kuvittelisi olevan erityisen ankaria niille, jotka yrittävät huipulle eivätkä ole sinne päässeet.

Urheilijoiden hyysääminen on tavallisten ihmisten pilkkaamista. Ihan siksi, että tällä tyylillä vähätellään muiden paineita.

Käsittämättömän monet suomalaiset perheet painivat asuntolainojen kanssa, työttömyys on päällä tai kurkkii nurkan takana, lapset sairastelevat, lomamatkat jäävät haaveeksi ja parisuhde natisee.

Pitääkö olla urheilija, jotta voi tarjota paineita viinaongelman syyksi!

Mutta skool, ammattihan sanelee suhtautumista juopotteluun.

Äskettäin tunnettu viihdelaulaja kaatuili keikalla umpitunnelissa. Esiintyjän mielestä hän heitti normikeikan, järjestäjä – työnantaja – sanaili, ettei tähti ollut ”ihan selvin päin”.

Näin se on edelleen: kun muusikko on viinasta lähes aivokuollut, hän ei ole ”ihan selvin päin”.

Toinen laulaja ihmetteli mediassa, miksi hänen otsansa oli kiinni lattiassa yleisön edessä.

Hän ei ollut mielestään juonut viiniä yhtään enempää kuin tavallisesti ennen esiintymistään – eli ennen töihin menoaan.

Jos kaupan kassa, lääkäri, putkimies, opettaja tai kuka tahansa palkansaaja juo keskioluen ja lemahtaa työssä alkoholille, hän on ongelmajuoppo.

Tasan ei käy oikeus juopotella.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic