fbpx
Uutiset

Jussi Halla-aho Lännen Medialle: Moderaatit ja sosiaalidemokraatit joutuvat nyt tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa

Halla-aho: "Ruotsidemokraattien vaikutusvallan lisääntyminen johtaa väistämättä maahanmuuttopolitiikan tiukentumiseen Ruotsissa. Koska Ruotsi on maantieteellinen polku Suomen ja Keski-Euroopan välillä, niin se vaikuttaa suoraan, mitä Suomen rajoilla tapahtuu."
Jussi Halla-ahon mukaan ennakkotulos näytti kello yhdeksän jälkeen paljon paremmalta kuin mitä gallupit näyttivät ruotsidemokraattien kannalta.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan on olennaista, että ruotsidemokraatit päätyy vaa’ankieliasemaan perinteisten blokkien väliin.

– Se tarkoittaa, että moderaatit ja sosiaalidemokraatit joutuvat tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, Halla-aho kommentoi Lännen Medialle yhdeksän jälkeen Tukholmasta, kun Ruotsin vaalien ääntenlaskenta on kesken.

– Ruotsidemokraattien tukema kokoomushallitus on todennäköisin hallitusvaihtoehto nyt.

Halla-aho seurasi ruotsidemokraattien vaalivalvojaisia Tukholmassa yhdessä Laura Huhtasaaren ja Riikka Purran kanssa.

Halla-ahon mukaan ennakkotulos näytti yhdeksän jälkeen paljon paremmalta kuin mitä gallupit näyttivät. Ruotsidemokraateille tulos näytti kello yhdeksän jälkeen 19,2 prosentin kannatusta.

Kello puoli yhdentoista jälkeen ruotsidemokraattien kannatus on SVT:n laskennassa 18,5 prosenttia, eli laskenut alun luvusta.

– Ennakkotulokset perustuvat siihen, mitä ihmiset kertovat poistuessaan vaalipaikalta. Ne näyttävät aina alakanttiin ruotsidemokraateille, joten lopullinen tulos on korkeampi.

Halla-aho näkee vaalituloksella useita merkityksiä Suomelle

Halla-aho näkee Ruotsin vaalituloksella useita merkityksiä Suomelle.

– On koko Suomen etu, että maahanmuuttokeskustelu normalisoituu Ruotsissa. Ruotsidemokraattien vaikutusvallan lisääntyminen johtaa väistämättä maahanmuuttopolitiikan tiukentumiseen Ruotsissa. Koska Ruotsi on maantieteellinen polku Suomen ja Keski-Euroopan välillä, niin se vaikuttaa suoraan, mitä Suomen rajoilla tapahtuu.

Halla-ahon mukaan ruotsidemokraattien vaalitulosta on ollut erittäin vaikea ennustaa.

– Ei tämä tulos minua yllätä eikä varmaan ketään muutakaan.

Huhtasaari ennusti vähän yli 20:ta prosenttia

– Tunnelmaa on vain enemmän, jos puheenjohtaja on koko ajan paikalla, totesi perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra ruotsidemokraattien vaalivalvojaisista.

Hän viittasi siihen, että ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ei lähtenyt yleisradioyhtiö SVT:n lähetykseen, koska boikotoi sitä SVT:n antaman lausunnon takia. Lausunnossa yhtiö sanoutui perjantain vaaliväittelyn jälkeen irti Åkessonin maahanmuuttokommenteista.

Perussuomalaisista matkusti lauantaina kolmehenkinen delegaatio juhlimaan ruotsidemokraattien kanssa. Purran lisäksi mukana olivat kansanedustaja Laura Huhtasaari ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.

Huhtasaari tviittasi Helsinki-Vantaan lentokentältä kolmikosta kuvan ja tekstin, jossa sanotaan: “On aika ottaa Ruotsin kansankoti takaisin.”

Huhtasaari kertoi Lännen Medialle puhelimessa ennen ovensuukyselyjen tulosta, että tunnelma oli todella odottavainen ja korkealla.

– Täällä on arvailtu prosentteja, ja on heitetty sellaisia lukuja kuin 25 ja 22. Itse olen veikannut vähän yli 20, mutta ei yhtään haittaa, jos häviän, Huhtasaari nauroi.

“Eron suomalaisiin vaalivalvojaisiin huomaa”

Purra kertoi, että toimittajien tila alakerrassa oli heti valvojaisten alussa niin täynnä, ettei siellä voinut kävellä. Yläkerrassa oli vielä vähän tilaa, mutta lisää väkeä virtasi paikalle koko ajan.

– Ruotsalaisen näköisiä ruotsidemokraatteja, tyylikkäitä. Eron suomalaisiin vaalivalvojaisiin huomaa, Purra kuvaili.

Huhtasaari ihmetteli muiden suomalaisten tapaan äänestysjärjestelmää, jossa eri blokkien äänestyslistat otetaan kaikkien nähden käteen, kun mennään äänestämään. Vaalisalaisuutta ei tunnu olevan niin suojattu kuin meillä.

Huhtasaaresta listojen valinnalla voi näyttää, mitä ei ainakaan äänessä. Kyseessä tuntui hänestä olevan jonkinlainen rituaali.

– Itsestäni Suomen vaalitapa tuntuu demokraattisemmalta.

Menot