Uutiset

Jussi Halla-aho vahvistaa: ”Hyvin todennäköisesti lähden ehdolle"

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kertoo, että hänen pyrkimisensä perussuomalaisten puheenjohtajaksi on lähes varmaa.

– Hyvin todennäköisesti lähden ehdolle, että siinä mielessä en yritä pitää enää jännitystä yllä, Halla-aho sanoo Lännen Medialle.

Halla-aho jatkaa, että hän saattaa virallistaa ehdokkuutensa, ennen kuin nykyinen puheenjohtaja Timo Soini (ps.) edes kertoo jatkohaluistaan.

– Istuva puheenjohtaja on itse kertonut kertovansa asiasta kevään korvalla, mitä se nyt sitten tarkoittaakaan. Oma ehdokkuuteni ei ole millään tavalla riippuvainen Soinin ehdokkuudesta. Saatan ilmoittaa ehdokkuudestani aiemminkin, Halla-aho sanoo.

Halla-aho perustelee virallisen ilmoituksen lykkäämistä käytännön syillä: ei ole mielekästä olla viittä kuukautta virallisesti puheenjohtajaehdokkaana. Perussuomalaisten puoluekokous järjestetään kesäkuun alussa Jyväskylässä.

– En yritä pitää jännitystä yllä, mutta kun puoli vuotta on pitkä aika, niin maailmassa ehtii tapahtua kaikenlaista. Jätän pienen varauman vielä toistaiseksi tähän. Jos lyö lukkoon oman ehdokkuutensa, se sitoo silloin muitakin ihmisiä projektiin siitä päivästä lähtien. Sen jälkeen ei enää voi tehdä oharia ihmisille, jotka tekevät työtä valinnan puolesta, Halla-aho muistuttaa siitä, että virallinen ehdokkuus tarkoittaisi myös virallisen kampanjaorganisaation perustamista.

Halla-aho LM-kyselyn tuloksesta: ”Luvut ovat tietysti imartelevia”
Halla-ahon kannatus on noussut perussuomalaisten puheenjohtajakilpailussa lähelle nykyisen puheenjohtajan Soinin suosiota. Asia selviää Lännen Median kyselystä (LM 13.1.), jonka vastaajina ovat piirihallitusten jäsenet, paikallisyhdistysten puheenjohtajat, kansanedustajat sekä muissa keskeisissä tehtävissä toimivat perussuomalaiset.

Jos europarlamentaarikko Halla-aho ja ulkoministeri Soini olisivat äänestyksessä kahdestaan vastakkain, valitsisi 45,3 prosenttia kyselyn vastaajista Halla-ahon puolueen puheenjohtajaksi. Soini voittaa kyselyn kaksintaistelussa haastajansa 54,7 prosentin suosiollaan (vastaajien määrässä 133–110). Tiukka tulos osoittaa, että Halla-aholla on edellytykset nousta perussuomalaisten johtoon kesäkuun puoluekokouksessa, mikäli hän asettuu ehdolle.

– Hyvät numerot, Halla-aho kommentoi tulosta.

Laaja suosio ei kuitenkaan yllätä Halla-ahoa.

– Luvut ovat tietysti imartelevia, mutta eivät ne ole kauhean yllättäviä kenellekään, joka perussuomalaisia oikeasti tuntee. Ei puolueessa ole eikä ole koskaan ollutkaan mitään minun ympärilleni rakentunutta kuppikuntaa tai falangia, vaan näkemykseni ovat hyvin laajasti jaettuja perussuomalaisissa. Nyt tietysti moni varmaan käy pohdintaa siitä, onko varminta jatkaa vanhoilla asetuksilla vai pitäisikö kokeilla jotakin uutta. Tämä on varmaankin enemmän kysymys, jota puolueessa pohditaan, Halla-aho tulkitsee järjestöaktiiveille tehdyn laajan kyselyn tulosta.

Kyselyyn osallistui 256 perussuomalaista vaikuttajaa. Vastausprosentti oli 50,5, joten tulokset ovat vahvasti suuntaa antavia. Piirihallitusten jäseniä kyselyyn vastasi 166 ja kansanedustajia 13.

Perussuomalaisten keskeiset vaikuttajat haluavat aidon kilpailun. Vastaajista 78 prosenttia toivoo, että Jyväskylässä puheenjohtajaksi on ehdolla useita tunnettuja perussuomalaisia.

Halla-aho arvioi, että hänen poliittiset prioriteettinsa saavat vahvaa kannatusta perussuomalaisten kentällä.

– Se, että maahanmuuttokysymykset ovat hyvin korkealla perussuomalaisten jäsenten prioriteettilistalla. Minulla on kokemus, että puolueen julkisissa ulostuloissa asian merkitystä vähätellään. Maahanmuuton merkitystä sekä poliittisena kysymyksenä että niiden syiden joukossa, joiden vuoksi perussuomalaisia äänestetään. Luulen, että kentällä tämä on herättänyt aika paljon tyytymättömyyttä, Halla-aho pohtii. LM-HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic