fbpx
Uutiset

Jussi Kari-Koskinen on ensimmäinen HPK-kasvatti NHL-scouttina

 

Hattulalaisen Jussi Kari-Koskisen, 34, oma pelaajaura jääkiekkoilijana jäi kohtuullisen vaatimattomaksi, mutta se ei ole estänyt häntä kehittymästä korkeimman tason kykyjenetsijäksi. Alkamassa on nyt toinen kausi NHL:n Buffalo Sabresin scouttina.
 
Aloitetaan tarina kuitenkin alusta.
 
– Lähdin HPK:n A-junnuvuosien jälkeen Teksasiin WPHL-liigaan ja sieltä Floridaan SEHL:iin pelaamaan. Ne olivat farmin farmeja, joihin dumpattiin ylimääräisiä äijiä. Ei niistä isoja tinoja tienannut, mies hymyilee.
 
Molemmat kyseisistä liigoista on jo lopetettu. Jenkkien kierroksen jälkeen Kari-Koskinen pelasi kauden Ruotsin divarin Karlskronassa, joka meni pieleen loukkaantumisten takia. Seuraavalla kaudella seurasi yritys Norjan Stavanger Oilersissa, joka loppui lyhyeen.
 
– Sitten päätin lähteä tutustumaan oikeisiin töihin. Erilaisia myynti- ja ostohommia olen tehnyt viime aikoihin asti.
 
Peliurasta ei jäänyt hampaankoloon, mutta polte kiekkoon kylläkin.
 
– Mulle kaikki oli pelkkää plussaa A-junnujen jälkeen. Arvokkaita elämänkokemuksia ulkomailta sai, kun sinne muutin suoraan äidin ja isän hoteista.
 
Päätin tehdä jotain
 
Kari-Koskinen on sittemmin toiminut HPK-juniorijääkiekon valmentajana eri joukkueissa.
 
– Apuvalmentajana muun muassa -93 -ikäluokan kanssa ja B2 -junnujen SM-sarjassa. Sellainen kiekonkerääjä olen ollut. Mutta jäähallilla olen pyörinyt koko ikäni: omista ja muiden kokemuksista tiedän tasan tarkkaan, kuinka vaikeaa on tehdä itsestään huippupelaajaa.
 
– Moni on lahjakas, mutta kehittyminen huippupelaajaksi on ihan eri asia.
 
Mies seurasi sivusta myös halleilla liikkuvien scouttien työskentelyä.
 
– Se homma on kiinnostanut jo pidempään. Pari vuotta sitten päätin vihdoin tehdä jotain asian eteen, mies kertaa.
 
Kari-Koskinen otti yhteyttä tuttuihinsa, joiden kautta hän sai kontaktin alan suomalaiseen pioneeriin, Göran Stubbiin. Kari-Koskiselle Stubb oli tuttu mies jo kaukaloiden laidoilta.
 
– Göranilta kuulin, että Buffalo etsii lisää porukkaa ja sain heidän yhteystietonsa.
 
– Seuran omistajaksi oli juuri tullut Terry Pegula, joka lähti vahvistamaan taustoja vahvasti. Viime kaudeksi scouttien määrä tuplattiin, Kari-Koskinen kertoo.
 
Hän pääsi palaveeraamaan Buffalon organisaation kanssa ja muutaman yhdessä katsotun pelin jälkeen viime kaudeksi koeajalle. Nyt Kari-Koskisen taskussa on vakinainen sopimus, joka alkaa virallisesti 15. syyskuuta.
 
– Joskus käy säkä. Turha laittaa rahojaan enää lottoon!
 
Sen lisäksi, että sattui osumaan oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, myös osaamista tarvitaan.
 
– No, ilmeisesti olen pärjännyt hommissa, kun palkka juoksee edelleen. Ei kaikilla ole välttämättä kykyä nähdä, mistä hyvän pelaajan ja lahjakkuuden erottaa.
 
Todeksi tullut unelma
 
Kari-Koskisen vastuulla on suomalaisten varausikäisten nuorten kartoittaminen. Viime kaudella hän teki raportin 165 pelistä, ja tällä kaudella menee varmuudella 200 katsotun pelin raja rikki. 
 
Hän tekee lähinnä yhteistyötä Buffalon Ruotsin osaston scouttien kanssa, mutta työhön kuuluu myös säännölliset matkat Buffaloon.
 
Buffalon organisaatiossa on nykyään mukavasti suomalaisedustusta, kun NHL-legenda Teppo Numminen toimii joukkueen apuvalmentajana ja Ville Leino värvättiin isolla rahalla viime kaudeksi. Superlupaus Joel Armia on seuran varaus ja Tepon veli Teemu Numminen scouttaa seuralle kypsempiä pelaajia.
 
Seuran uutta omistajaa Kari-Koskinen kuvailee nöyräksi miljardööriksi.
 
– Pegulalla on aina ollut Buffalon kausikortti. Hän myi yhden firmoistaan, osti Buffalon ja panostaa nyt todella paljon seuran kehittämiseen.
 
Kari-Koskinen on päässyt tapaamaan Pegulan useasti. Tulevaisuus seurassa näyttää hyvältä.
 
– Suomi on kiinnostava maa NHL:n kannalta, täältä tulee hyviä pelaajia, joita kannattaa pitää silmällä. Ja Hämeenlinna on scoutille hyvä paikka toimia – täältä pääsee katsomaan pelejä vaikka joka ilta.
 
– Minulle scoutin työ on todeksi tullut unelma siitä, että voi tienata elantonsa jääkiekosta, Kari-Koskinen toteaa kiitollisena.
 
Hänen iässään draivia riittää ja kokemusta on aikaa kerryttää.
 
– Göran Stubb on 77-vuotias ja juoksee edelleen tuolla peleissä. Kova äijä! Kari-Koskinen kehuu.
 

Menot