fbpx
Uutiset

Jussilan luomutilalla uskotaan matkailuun

Ratsastusleirit päätuotteena

Lampaat, vuohet, kanat ja koirat juoksentelevat vapaasti Janakkalan Jokimaalla sijaitsevan Jussilan luomutilan pihamaalla. Vuohet kisailevat lankkupinon päällä ja lammaslauma etsii äänekkäästi määkien tietään aitauksen portista.

Joukko tilalla ratsastusleirillä olevia pikkutyttöjä seuraa kuinka Terho Rajakangas vuolee kengittämättömän hevosen kaviota.

Ratsastusleiri on osa Jaana Olkkosen emännöimän ja Rajakankaan isännöimän Jussilan luomumatkailupalveluista, joita tilalla on tarjottu kolmen vuoden ajan.

Maalaiselämää tilalla edustaa muun muassa yhdeksän hevosta, 15 lammasta, neljä lehmää, jokunen vuohi ja parikymmentä kanaa ja kukkoja. Vierailijoilla on mahdollisuus tutusta eläimiin maksua vastaan tilan kotieläinpihalla.

Matkailun lisäksi tilalla harjoitetaan viljelyä, karjanhoitoa ja metsätaloutta. Peltoa on 15 ja metsää seitsemän hehtaaria. Tilan neljän hehtaarin suuruinen lehmihaka saa EU:lta tukea alkuperäiseen asuun palautettavana metsälaitumena.

Ratsastusleirien lisäksi tilalla vierailevien on mahdollisuus osallistua tilan töihin ja tutustua luonnonmukaiseen maatilan hoitoon. Suunnitelmissa on myös kurssien järjestäminen villan käsittelystä ja kengittämättömän hevosen hoidosta.

“Mummoloilla” kysyntää

Tilan majoituspalveluista vastaa saunamökin ja päärakennuksen makuukammarit. Kuuden hengen majoitusrakennus on määrä pystyttää vielä tänä vuonna. Halutessaan matkustavaiset voivat yöpyä myös teltoissa.

-!Tänä kesänä huonot säät ovat vaikuttaneet, eikä varsinaisen luomumatkailun merkeissä yöpyneitä ole ollut. Viime vuonna yöpyjiä oli muutamia, Olkkonen kertoo.

Luomumatkailijoiden sijaan päärakennuksen peräkammarissa ovat majoittuneet ratsastusleiriläiset. Nuorille suunnatut ratsastusleirit ovatkin muodostuneet tilan matkailupalveluiden päätuotteeksi. Tänä kesänä tilalla järjestetään yhdeksän leiriä, joihin osallistuu yli neljäkymmentä nuorta.

-!Myös kotieläinpihalla on käynyt vierailijoita heinäkuun kauniina päivinä.

Jaana Olkkonen uskoo, että luomumatkailulla on kysyntää erityisesti nuorten kaupunkilaisten parissa.

-!Kaupunkilaislapsilta puttuu monesti kosketus maaseutuun. Mummola-tyyppisillä paikoilla, joissa he voivat tutustua erilaisiin eläimiin on selvästi kysyntää.

Tilan tarjontaa pyritään tulevaisuudessa kehittämään asiakkailta saatujen vinkkien perusteella.

-!Vanhemmat ovat myös kyselleet voitaisiinko täällä järjestää esimerkiksi metsätyöaiheisia leirejä pojille, Olkkonen kertoo. !

Menot