Uutiset

Juuso Väisänen pykälää lähempänä kultaa

Hämeenlinnalaisella Juuso Väisäsellä, 34, on edessään uran tärkein aerobic-kilpailu. Hämeenlinnan seudun Pivotkerhoa edustava urheilija lähtee suosikkina torstaina ja perjantaina Wienissä Itävallassa käytäviin FISAF-liiton MM-kisoihin.

Miesten yksilösarjan kuumimmaksi nimeksi Väisänen nousi jo viime vuoden MM-kisojen jälkeen. Lajia suvereenisti jo useamman vuoden hallinnut australialainen Cameron Brown nimittäin ilmoitti päättävänsä kisauransa Martiniquella Karibialla käytyihin kisoihin.

– Tasaista on tänäkin vuonna, mutta kyllä minulla on nyt erittäin hyvät saumat mestaruuteen. Joitakin uusia kavereita on tullut mukaan, mutta uskon mestaruudesta vahvimmin kanssani taistelevan ranskalaisen Judicael Lessmanin, joka on viime vuoden MM-pronssimitalisti ja EM-kultamitalisti, Väisänen pohtii.

Väisänen on viihtynyt kilpa-aerobicin huipulla jo pitkään. Vuonna 2004 hän osallistui ensimmäisiin MM-kisoihinsa ja sen jälkeen on menestystä tullut sekä MM- että EM-lavalla.

Joka vuosi mies on onnistunut myös uudistamaan ohjelmaansa ja kokoamaan fyysiset voimavaransa kauden tärkeimpiin kisoihin.

Joulukuussa Martiniquella käytyjen MM-kisojen jälkeen miehellä oli kaulassaan jo uran kolmas hopeamitali ja taas oli aika vetää hieman henkeä.

– Huhtikuuhun saakka huilasin ja keskityin talonrakennushommiin, töihini ja perheeseeni. Sen jälkeen alkoi taas pikkuhiljaa kovempi harjoittelu ja heinäkuussa mentiin jo ihan täysillä kohti MM-kisoja, Väisänen muistelee.

Väisäsen ei ole kuitenkaan tarvinnut yksin rehkiä saleilla ja lenkkipoluilla. Kesällä hänen taustajoukkoihinsa liittyi fysiikkavalmentaja Juuso Aho, joka on työskennellyt muun muassa F1-kuljettaja Jean-Éric Vergnen kanssa. Toro Rosso -tallissa ajaneen ranskalaisen fysiikkavalmentajana Aho toimi kaudella 2014.

Väisänen ja Aho ovat vanhoja kaveruksia, mutta aerobicia harrastavaa Väisästä Aho ei ollut aiemmin tuntenut. Aho kuitenkin tiesi, että hänen uusi suojattinsa on kovakuntoinen, mutta paljon uuttakin yhteistyö on poikinut.

– Varsinaisia puutteita Juuson harjoittelussa ei ollut, mutta joitakin riskitekijöitä löytyi, joiden yhteensovittaminen treenien kanssa kuului ohjelmaamme. Hänellä oli paljon haasteita urheiluelämän ulkopuolella ja kokonaistaakka oli aika raskas, ja sen kertyminen hieman pelotti. Varsinaisessa harjoittelussaan Juuso on edennyt aiemmin oman lajinsa kautta, mutta nyt mukana on harjoitteita myös muista lajeista, Aho kertoo.

Aho, 33, on perehtynyt hyvin huippu-urheilijoiden harjoitteluun. Formulakuski Vergnen taustalla hän paiski pitkiä päiviä.

– Pääsin formulakuskeille palvelujaan tarjoavan lääkäri Aki Hintsan ryhmään. Siinä hommassa seurasin kuskiani jo aamupalalla ja sen jälkeen oli helpompi suunnitella harjoitus- tai kisapäivän ohjelmaa. Kokonaisvaltaiseen valmennukseen liittyi monta asiaa, Aho muistelee.

Myös Väisäsen harjoittelussa on mukana paljon uusia tuulia. Hänelle on tullut treenatessaan tutuksi muun muassa rannetietokone.

– Säännöllinen rytmi arjen ja harjoittelun välillä on ollut yksi tärkeimpiä oivalluksiani. Treeneissä olemme puolestaan keskittyneet liikkuvuuteen, Väisänen kuvailee.

Wienin MM-kisoissa Väisänen luottaa tuttuihin vahvuuksiinsa. Uusi koreografia pitää sisällään vauhdikkaita elementtejä.

– Liikkeitä on pantu hieman uuteen järjestykseen kesän aikana ja menoa tahdittaa myös uusi musiikki. Vahvuutenani on edelleen vauhdikkuus ja voimakkuus. Räjähtävää menoa on siis luvassa tänäkin vuonna, Väisänen nauraa.

MM-kilpailujen miesten alkukilpailut käydään Wienissä torstaina ja finaali on vuorossa perjantaina. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

18.2.2020